uk1

Regres za krajši delovni čas

23 maj 2022 0 comment
(0 glasov)

Dopust1

Regres za krajši delovni čas – pripada cel regres ali ne?

Regres je opredeljen v ZDR-1

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec regres dolžan izplačati zaposlenemu, ki ima pravico do letnega dopusta. Višina regresa je določena najmanj v višini minimalne plače. To pomeni, da bo minimalni regres za leto 2022 višji kot minimalni regres lani, ko je znašal 1024,24 evrov. Ker minimalna plača za leto 2022 znaša 1074,43 evra, mora biti tudi regres najmanj v tem znesku. Koliko pa znaša regres za krajši delovni čas?

Regres za krajši delovni čas – kaj sploh je krajši delovni čas?

Preden pogledamo, kako se izplača regres za krajši delovni čas, je potrebno najprej opredeliti, kaj krajši delovni čas sploh je. ZDR-1 v 65. členu opredeljuje krajši delovni čas. Gre za čas, ki je krajši od polnega delovnega časa (40 ur na teden), ki velja pri delodajalcu. Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene za krajši delovni čas. Delavec, ki dela za krajši delovni čas (pet dni v tednu) ima pravico do 20 dni minimalnega dopusta v skladu z ZDR-1. Kaj pa regres za krajši delovni čas?

Regres za krajši delovni čas – sorazmerni del ali polni regres?

Če delavec dela krajši delovni čas (npr. 20 ur na teden) ima tudi pravico do regresa. V tem primeru je regres za krajši delovni čas polovičen oz. sorazmeren. Poglejmo na primeru. Delavec dela krajši delovni čas za 20 ur na teden. Delodajalec bo izplačal regres v višini 1200 evrov. Regres za krajši delovni čas, ki ga bo prejel delavec v tem primeru bo 600 evrov.

A pozor! Regres za krajši delovni čas ni vedno v sorazmernem deležu. Izjema so namreč primeri, ki jih določa 67. člen ZDR-1. To so:

  • delavci, ki delajo krajši delovni čas zaradi starševstva in
  • delavci, ki delajo krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali predpisi o zdravstvenem zavarovanju (na primer invalid).

To pomeni, da je v zgornjih dveh primerih, regres za krajši delovni čas poln. Se pravi – enak, kot če bi delavci delali polni delovni čas. V našem primeru bi tako na primer delavec, ki dela krajši delovni čas zaradi starševstva prejel 1200 evrov regresa in ne 600 evrov kot delavec, ki ne spada v eno izmed omenjenih izjem.

Vir: Data d.o.o.

Objavljeno v AKTUALNO

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by