uk1

Izplačilo regresa za letni dopust za leto 2022

04 maj 2022 0 comment
(0 glasov)

Zaradi vedno več vprašanj iz posameznih podjetij kako je z izplačilom regresa za letni dopust za leto 2022 v trgovinski dejavnosti podajamo naslednje obvestilo:

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa v svojem 79. členu - Regres za letni dopust naslednje:

(1) Delodajalec je dolžan izplačati regres za letni dopust, kot ga določa zakon.

(2) Delodajalec lahko izplača del regresa v nedenarni obliki. V primeru, da izplača del regresa v nedenarni obliki znaša regres za letni dopust od 1. 1. 2019 dalje 970 EUR, od tega mora delodajalec izplačati v denarju najmanj 55 % tega zneska.

(3) V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb, le-ta pa mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki.

(4) V primeru nelikvidnosti delodajalca se regres za letni dopust izplača najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Obveščamo vas, da je omenjeni člen pravno ničen. Zaradi sprememb višine Zakona o minimalni plači katera znaša 1074,43 EUR je delodajalec dolžan delavcu izplačati regres za letni dopust v višini minimalne plače v gotovini, v skladu z določbami  131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1):

(1)Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

(2)Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.

(3)S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

(4)V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

(5)V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu

Navedena obrazložitev je enotna tako za delodajalsko kot delojemalsko stran. V primeru kršitev se bomo poslužili pravdnih postopkov in prijav na ustrezne inštitucije.

Nazadnje urejano na 0, 12.05.2022 19:18
Objavljeno v AKTUALNO, Novice

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by