uk1

Zaključek pogajanj in dogovor z delodajalci

30 nov 2022 0 comment
(0 glasov)

majica-plače1.png

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je s predstavniki trgovskih družb po več mesecih pogajanj dosegel dogovor glede postavljenih zahtev po višjih plačah in boljših delovnih pogojih. Spremembe kolektivne pogodbe so v e-podpisovanju, v veljavo pa stopijo z objavo v uradnem listu. V sindikatu se ob tej priložnosti zahvaljujemo zaupnikom in zaupnicam za vso podporo v prizadevanjih po višjih plačah in za izboljšanje pogojev dela v trgovini ter za februar naslednje leto napovedujemo nova pogajanja.

»Po večmesečnih pogajanjih na panožni ravni nam je uspelo doseči premik. Vsem članicam in članom se zahvaljujemo za podporo in trud. Vemo, da danes ni lahko biti član oziroma članica sindikata, in sicer zaradi vsesplošnih pritiskov in napadov na sindikalno delo. S skupno akcijo zbiranja podpisov pod peticijo smo zbrali čez 7000 podpisov, izvedli smo tudi tiskovno konferenco, kjer so spregovorile predsednice in predsedniki borbenih sindikatov ter predstavili javnosti, kako živijo in s kakšnimi problemi, kršitvami se soočajo delavke in delavci po trgovinah. Zaradi vseh aktivnosti na terenu, s katerimi seveda ne bomo zaključili, smo lahko bili močnejši.

Na panožni ravni smo dosegli naslednje spremembe:

  • najnižja osnovna plača se bo 1. januarja 2023 dvignila za 36 odstotkov na 950 evrov bruto. Vse plače od 1. do 5. tarifnega razreda se bodo dvignile v enakem obsegu, torej za 36 odstotkov. Plače od 5. do 7. tarifnega razreda pa se bodo dvignile za 25 odstotkov;
  • s 1. 12. 2022 se zvišuje povračilo stroškov prevoza na delo in sicer na najmanj 85 odstotkov cene javnega prevoza. Kjer ni možnosti javnega prevoza, se mora plačati kilometrina, in sicer v znesku 0,17 evra/km;
  • s 1. 12. 2022 bo nadomestilo za malico znašalo 6,15 evra;
  • regres za letni dopust ostaja najmanj v višini minimalne plače, vendar mora biti izplačan v gotovini, nad tem zneskom pa je lahko izplačan tudi v bonih.

Februarja 2023 se bomo pričeli ponovno pogajati za novo kolektivno pogodbo.

»Vsem, ki ste aktivno podprli naša prizadevanja ob podpisu peticije za višje plače, se iskreno zahvaljujemo, saj brez vas ne bi dosegli teh sprememb, s katerimi želimo, da postane poklic prodajalca zopet cenjen.

Nazadnje urejano na 0, 30.11.2022 09:44
Objavljeno v Novice

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by