uk1

»DOVOLJ JE!« SINDIKAT DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE (SDTS) PRIČENJA Z ZBIRANJEM PODPISOV PETICIJE ZA VIŠJE PLAČE IN BOLJŠE DELOVNE POGOJE Izpostavljeno

25 avg 2022 0 comment
(3 glasov)

majica-plače1.png

Ljubljana, 25. 8. 2022

 »DOVOLJ JE!«

SINDIKAT DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE (SDTS) PRIČENJA Z ZBIRANJEM PODPISOV PETICIJE ZA VIŠJE PLAČE IN BOLJŠE DELOVNE POGOJE

Delavke in delavci, zaposleni v trgovinski dejavnosti, postajajo ob trenutni gospodarski situaciji in pogojih dela vedno bolj nezadovoljni. Galopirajoča inflacija jih postavlja na rob preživetja, nizke plače pa ne zagotavljajo dostojne oblike življenja. Z nizkimi povračili stroškov za prehrano (le 4,81 €) in prevoz na delo (70 % cene mesečne vozovnice) si ne morejo privoščiti niti najbolj osnovnega ter so posledično primorani doplačevati za malico in prevoz.

Dodatno obremenitev predstavljajo vse večje pomanjkanje kadra, bolniške odsotnosti, izčrpanost, ki lahko vodi celo v invalidnost. Zaposlitev v trgovinski dejavnosti mladim ni privlačna, prav tako ne ostalim brezposelnim, saj jim takšni pogoji dela in plača ne predstavljajo izziva ter priložnosti za dostojno življenje.

V času pandemije Covid-19 so bili delavci in delavke ves čas neposredno izpostavljeni okužbam, kljub vsemu pa so v danih razmerah ustvarjali odličen promet brez kakršnega koli dodatka. V prihajajočih mesecih se ponovno napoveduje novi val okužb, trgovci in trgovke pa si ne želijo biti ponovno žrtve sistema in utrpeti škodo ter posledice.

Zakaj peticija?

Namen peticije je, da delodajalcem dokažemo resnost in da ne bomo odstopili od naslednjih zahtev:

  1. VIŠJE PLAČE – Najnižje osnovne plače prodajalcev, skladiščnikov morajo biti brez doplačila do minimalne plače.
  2. POVRAČILO STROŠKOV ZA PREHRANO MED DELOM – Znesek mora zagotavljati plačilo toplega obroka in mora znašati 6,12 EUR, kot to določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja oziroma se mora usklajevati z Uredbo.
  3. POLNI POTNI STROŠKI – Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela mora zagotavljati plačilo celotne cene dnevne vozovnice. V primerih, kjer ni mogoče koristi javnega prevoza, naj se delavkam in delavcem zagotovi plačilo kilometrine.
  4. DVIG IN SPREMEMBA IZPLAČILA REGRESA ZA LETNI DOPUST – Regres za letni dopust naj se v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora najmanj 1400 EUR (oziroma 120 % minimalne plače).
  5. KONEC PREMEŠČANJA V ODDALJENE POSLOVALNICE – V pogodbah o zaposlitvi naj se določi točen kraj opravljanja dela. Delodajalec mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških odsotnosti, dopustov …
  6. UREDITEV DELOVNEGA ČASA – Dosledno upoštevanje Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije: priprava na delo in zaključek dela se morata povsod šteti v delovni čas, prav tako sestanki in izobraževanja. Sistem evidentiranja delovnega časa je treba spremeniti tako, da bo všteta vsaka minuta, ki jo preživimo na delovnem mestu.

Delavcem in delavkam želimo s spremembami zagotoviti boljši življenjski standard, ne zgolj preživetja iz meseca v mesec. V primeru neodziva in morebitne ignorance s strani delodajalcev bomo sindikalne aktivnosti primorani zaostrovati, tudi s stavko.

Vse, ki se jih peticija zadeva, vabimo, da izrazijo podporo s podpisom v svojih delovnih okoljih do 22. septembra 2022.

V priponki prilagamo peticijo, ki jo lahko natisnete in s podpisi podpore posredujete na naš naslov.

 Generalni sekretar

 Ladi Rožič

Dovolj JE

Slika: Pričetek akcije zbiranja podpisov peticije "DOVOLJ JE"

Nazadnje urejano na 0, 29.08.2022 12:44
Objavljeno v Novice

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by