uk1

ZGODOVINSKI USPEH DELAVK IN DELAVCEV TUŠA

19 dec 2022 0 comment
(0 glasov)

 tuš

ZGODOVINSKI USPEH DELAVK IN DELAVCEV TUŠA

Dragi člani in članice, zaposleni v podjetju Engrotuš,

Skupaj nam je uspelo narediti korak v pravo smer! Delavke in delavci, ki smo se združili v sindikat Tuš in se borili za višjo plačo in boljše delovne pogoje, smo v trdih pogajanjih in usklajevanjih z upravo uspeli doseči izpolnitev temeljnih zahtev:

  1. najnižjo osnovna plača se bo dvignila iz 697,60 eur na 1.060 EUR, kar je 56 % dvig osnovne plače
  2. omejili smo premeščanje iz poslovalnice v poslovalnico na maksimalno 50 km od kraja prebivanja + dodatek za delo v drugi enoti
  3. ureditev in evidentiranje delovnega časa: končno smo dosegli, da bo štela vsaka minuta na delovnem mestu, izobraževanja, sestanki, priprava na delo itd.; kar se bo poznalo med pol ure celo do ure na dan.
    1. prav tako se bosta čas priprave na delo in zaključevanja dela dosledno štela v delovni čas
  4. potni stroški: kritje potnih stroškov v višini 85 % cene mesečne vozovnice + izplačilo kilometrine za prihod na delo v višini 0,17 eur/km v primeru opravljanja dela ob sobotah ter v primeru ponovnega prihoda na delo, ko se izvajajo inventure ipd. V primeru, če delavcu ni zagotovljen javni prevoz, se mora upoštevati določila iz kolektivne pogodbe in izplačevati kilometrina.

Dogovor bo začel veljati s 1. 1. 2023.

Naša prva skupna zmaga - zaprtje trgovin ob nedeljah - nas je povezala in nam dala zagon. Nadaljevali smo s svojim delom, kljub številnim težavam in oviram: bilo nas je strah, veliko je bilo nezaupanja, šikaniranja in ustrahovanju nadrejenih. Že tako pa smo bili izčrpani od garaškega dela, ki ga opravljamo tako v službi, kot tudi doma med štirimi stenami. Kljub vsem izzivom se nismo dali. Nismo se ustrašili naporov, ves čas smo držali skupaj, ves čas smo delovali vključujoče in demokratično. Šli smo med sodelavke in sodelavce, obiskali smo številne poslovalnice po vsej Sloveniji. Poleti pa se nam je pridružilo tudi skladišče in povezava poslovalnic ter skladišča je pomenila, da nas več nič ne more ustaviti. Če ni šlo v prvo, v drugo, je šlo pa v tretje. Postajali smo močnejši, delavke so se nam pridružile, naše članstvo se je krepilo.

Zato, ker smo bili dobro organizirani, ker smo se učili drug od drugega, ker nas je bilo vsak dan več včlanjenih v sindikat, smo lahko dosegli uspeh. Mi, delavci smo dokazali, da lahko tisti, ki garamo in delamo, vzamemo lastno usodo v svoje roke in izborimo drugačno prihodnost - boljšo prihodnost za vse nas.

Kljub dosežkom ne bomo prenehali s svojim delovanjem in aktivnostmi. Del dogovora z upravo Tuša je namreč tudi to, da že februarja 2023 namreč nadaljujemo s pogajanji na panožni ravni in uresničevanjem zahtev, ki se tičejo delovnih pogojev. Prav tako se naš boj ne bo zaključi na ravni naše panoge, saj so problemi, ki grozijo delavstvu - draginja, okoljska kriza, visoke najemnine, vojne, propadanja zdravstva in oskrbe … -  širši in zadevajo vse delovne ljudi.

Naj živi delavska borba! Naj živi sindikat Tuš!Solidarno!

Sindikat Tuš skupaj s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije,

predsednica Mirjana Janjić

Nazadnje urejano na 0, 19.12.2022 07:54
Objavljeno v AKTUALNO

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by