Nedelja 27 September 2020

Datum: 9. 4. 2020

SINDIKAT DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE ZAHTEVA ZVIŠANJE KRIZNEGA DODATKA ZA NAJBOLJ OGROŽENE SKUPINE DELAVCEV NA 500 EUR

Poziv vodstvenim kadrom v trgovinski dejavnosti, da pokažejo svoje plačilne liste!

V državnem zboru je bil sprejet mega zakon ‒ Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID -19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), ki določa, da delodajalci vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačajo mesečni krizni dodatek v višini 200,00 EUR, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. Do dodatka so torej upravičeni vsi delavci v zasebnem sektorju ne glede na dejansko izpostavljenost koronavirusu. Zakon tako enači delavce, ki delajo v varnem zavetju svojih domov (delo od doma), in delavce, ki morajo redno prihajati na delovna mesta, kamor sodijo tudi vsi zaposleni v trgovinski dejavnosti, lekarnah in bencinskih servisih. Slednje kategorije zaposlenih so namreč neprimerljivo bolj izpostavljene tveganjem, zato v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije od odločevalcev zahtevamo zvišanje omenjenega dodatka na način, da bo ta primerno nagradil najbolj ogrožene skupine delavcev.

Zaposleni v trgovini tako kot številni drugi delavci, ki danes redno odhajajo na svoja delovna mesta zaradi narave dela, so neprimerljivo bolj izpostavljeni tveganjem za svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih. Prav zato v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pričakujemo, da bodo vsa trgovska podjetja, ki obratujejo v času krize, predvsem pa trgovine, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo, lekarne v zasebni lasti in bencinski servisi delavcem izplačale višje krizne dodatke, in sicer 500,00 EUR neto. Prav tako pričakujemo primerno prilagoditev omenjenih kriznih dodatkov s strani odločevalcev, in sicer najkasneje v sklopu drugega svežnja protikriznih ukrepov.

Kako v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije upravičujemo svojo zahtevo?

Zakon o interventnih ukrepih (33. člen) določa, da so delodajalci oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ-2) v mesecu aprilu in maju 2020. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v tem času v celoti plačuje Republika Slovenija. Kaj to pomeni za delodajalce, prikazujemo v spodnji razpredelnici.

Ta prikazuje, da je delodajalec že pri plači 1.000,00 € bruto razbremenjen prispevkov v višini več kot 200,00 €. Višja, kot je plača, večje so razbremenitve. Pri plači 2.000,00 € bruto znaša razbremenitev že skoraj 500,00 €, pri plači 3.000 € pa že več kot 700,00 €.

Ta ukrep omogoča, da delodajalci svojim najbolj obremenjenim kadrom, ki požrtvovalno delajo za dobrobit celotne slovenske skupnosti, izplačajo človeka vreden dodatek 500,00 €. Sploh delodajalci v trgovinski dejavnosti, kjer trenutno ne beležijo upada prometa ali s tem povezanih likvidnostnih težav, bi morali takšne ukrepe sprejeti prostovoljno, odločevalci pa naj jih ob tem podprejo oz. to zakonsko uredijo v drugem svežnju interventnih ukrepov.

Povsem nehigienično bi bilo, da zaradi državne pomoči podjetja kujejo dobičke na račun zaposlenih, zato v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pričakujemo primerno ukrepanje tako delodajalcev v trgovinski dejavnosti kot tudi odločevalcev. V nasprotnem primeru pa pozivamo delodajalce v trgovinski dejavnosti, da razkrijejo plačilne liste vodstvenih kadrov in tako omogočijo javno primerjavo plač tistih, ki so danes najbolj ogroženi in delajo v prvi bojni liniji, ter plače najvišjih članov uprave, ki delo opravljajo od doma in so tako tveganjem izpostavljeni v precej manjši meri.

Poslano v ukrepanje Trgovinski zbornici Slovenije, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem, Inšpektoratu RS za delo, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, zainteresirani javnosti in medijem.

Generalni sekretar

Ladi Rožič

Attachments:
Download this file (09-04-2020-SDTS-zvišanje kriznega dodatka.pdf)09-04-2020-SDTS-zvišanje kriznega dodatka.pdf[ ]230 Kb131 Downloads