uk1

 

V ENEM TEDNU 5.830 PODPISOV ZA ZAPRTJE TRGOVIN OB NEDELJAH

23. september, Ljubljana. Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je v luči tretje obravnave Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, ki jo je Državni zbor napovedal za petek, 25. 9. 2020, opozoril na problematične amandmaje in pomen spoštovanje volje ljudstva. To smo Slovenci izrazili že na referendumu leta 2003, ko smo izglasovali zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, ter spomladi s spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki je razkrila, da kar 98 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Voljo ljudstva zdaj še dodatno potrjuje peticija, v kateri 5.830 zaposlenih v trgovinah izraža podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih. To visoko število podpisov je SDTS zbral zgolj v enem tednu, kar postavlja vprašanje, kaj bi lahko dosegli, če bi zbiranju podpisov namenili še več časa in če zbiranja ne bi oteževali nekateri delodajalci, ki so zbiranje podpisov prepovedali. Z nekaj dodatnega angažmaja bi lahko prišli tudi do novega referenduma, za katerega je potrebnih 40.000 podpisov.

Z današnjo tiskovno konferenco se je SDTS želel odzvati na množico vloženih amandmajev k prihajajočem tretjem branju Zakona o trgovini. Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS, opozarja, da se pritiski posameznih podjetij, ki po želji za čim večjimi dobički izkoriščajo zaposlene, preko trgovinske zbornice sedaj pred tretjim branjem še posebej povečujejo: »Pojavljajo se tudi napačne informacije, da v Sindikatu delavcev trgovine nismo želeli socialnega dialoga in da se nismo želeli pogajati. Vsekakor smo se bili v sindikatu vedno pripravljeni pogajati, ne pa zgolj popuščati moči kapitalu, ki ni želel niti za milimeter odstopiti od svoje agende.«  

Vse hujše pritiske potrjuje tudi ponudba za pogajanje o odpiralnem času trgovin, glede na katero bi zaposleni mesečno delali enako število nedelj kot sedaj (tj. 20 nedelj), pri čemer bi se cena dela po deseti oddelani nedelji zvišala za 50 centov. »V sindikatu na to vsekakor nismo pristali, delodajalci pa si niso bili enotni, da bi nam ponudili boljše pogoje. Prav to ni socialni dialog, ampak je kvečjemu pritisk, naj ostane tako, kot je, v katerem odzvanja še pokroviteljsko sporočilo: bodite veseli, da lahko delate,« poudarja Rožič. Pridobljena ponudba pa je tudi v praksi neizvedljiva, saj v dejavnosti trgovine bistveno primanjkuje človeških resursov. Pozitivni odziv na peticijo s strani zaposlenih v trgovini je vse navedeno še dodatno podprl: »V enem tednu smo tako verjetno prejeli več podpisov,  kot jih bodo posamezne parlamentarne stranke, ki sedaj vlagajo amandmaje, dobile na naslednjih volitvah,« pove Rožič. 

Pri pregledu amandmajev v sindikatu odločno zavračajo vsako dodajanje izjem za delo ob nedeljah, razen že dogovorjenih, in sicer prodajaln do 200 m2, bencinskih servisov (skladno z direktivo EU), nosilcev obrti,  prodajaln na letališčih, pristaniščih, železniških in avtobusnih postajah ter mejnih prehodih brez omejitev. Amandmaji, ki jih vlagajo posamezne stranke, da bi ustregle kapitalu in posameznim delodajalcem, ki predlagajo, da bi ob nedeljah delali prokuristi/direktorji ob pomoči študentov in upokojencev v prodajalnah do 200 m2 ali da bi se delalo 10 nedelj itd., so nesprejemljivi.

Razpravi se je pridružila tudi Frančiška Četković, Predsednica sindikata upokojencev, ki je podala svoj pogled na nekatere predloge amandmajev z vidika dela upokojencev: »Amandma, ki je bil vložen, je za upokojence nesprejemljiv. V Sindikatu upokojencev si v prvi vrsti prizadevamo za dostojne pokojnine, da bodo starejši lahko preživljali svoj čas po zasluženem oddelanem 40-letnem delu in dostojno živeli, ne pa da morajo vsi iskati dodatne zaposlitve. Sploh pa ne ob nedeljah. Odločno smo proti temu, da bi nam delodajalci zdaj ponujali oziroma celo dovoljevali dodatno delo in tako reševali nekatere lastnike trgovin.«

»Tudi v Sindikatu Mladi Plus podpiramo stališče Sindikata delavcev trgovine Slovenije in zavračamo vse predloge izjem,« je v nadaljevanju poudarila Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus. »Dijaki in študenti ne pristajajo na to, da so smatrani kot poceni delovna sila, ki lahko dela ob nedeljah, pri čemer študentsko delo niti ni regulirano z višjo postavko za delo ob nedeljah in praznikih. Vprašljivo je tudi to, ali je zakonsko dovoljeno, da se delo ob nedeljah naloži samo določenim kategorijam delavk in delavcev, samo na podlagi njihove starosti oz. na podlagi njihovega statusa na trgu dela. Menimo namreč, da gre v tem primeru za jasno diskriminacijo,«opozarja. 

Po petkovem glasovanju bo SDTS o razpletu obvestili vse zaposlene po elektronskih poštah, ki so jih navedli ob podpisu peticije, in po potrebi nadaljeval akcijo zbiranja podpisov vse do morebitnega novega referenduma. Zaposleni v trgovini prav tako ne bodo pozabili, katere stranke so glasovale proti njim na naslednjih volitvah. 

 

Poslano v vednost Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem in zainteresirani javnosti in medijem.

Posnetek novinarske konference je na voljo na spletni strani zsss.si

Generalni sekretar SDTS, 
Ladi Rožič

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by