uk1

trgovka

 

 

Spoštovane zaupnice in zaupniki!

 

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) nadaljujemo s prizadevanjem za zakonsko zagotovljene proste nedelje za trgovce in trgovke. Bliža se ponovna obravnava v Državnem zboru RS, zato smo sprožili akcijo podpisovanja peticije za sprejetje Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bil dogovorjena na seji Odbora DZ za gospodarstvo, dne 15. 7. 2020. S tem stopnjujemo pritisk na odločevalce, saj želimo skupaj s trgovkami in trgovci še enkrat jasno povedati, da je skrajni čas za ta pomemben korak k izboljšanju življenj delavk in delavcev v trgovini. Razprava v DZ bo potekala konec septembra, med 22. 9. in 27. 9. 2020. Zberimo zadostno število podpisov ter zahtevajmo od poslank in poslancev, da upoštevajo voljo delavstva, torej tistih, ki jih ta zakon najbolj zadeva!

 

Zakaj peticija?

Peticijo podpisujemo zato, da delavke in delavci, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva, izrazijo podporo in se priključijo prizadevanjem, da trgovine ob nedeljah zapremo. Obenem pa nam peticija tudi omogoča, da se med seboj tesneje povežemo tako znotraj samih kolektivov kakor tudi na državni ravni in to akcijo izkoristimo za krepitev sindikata ter v naše vrste povabimo nove članice in člane. V to akcijo pa gremo nenazadnje tudi zato, da sebi in drugim pokažemo, da skupaj zmoremo!

 

Skupno sporočilo (besedilo peticije)

  • S podpisom izražam podporo aktivnostim za dosego cilja, to je zaprtje trgovin ob nedeljah, ter dovoljujem sindikatu, da moj podpis uporabi kot dokazilo v podporo.
  • ●S podpisom sporočamo, da bomo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte. Ne bomo se ustavili!
  • ●Poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju, saj z obstoječim kadrom ni možno planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, ipd.
  • S podpisom peticije dovoljujem Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, da moje podatke uporabi za ohranjanje stika pri nadaljnjih akcijah in povezovanj zaposlenih v sindikat.

Kako zbiramo?

Podpise zbirajte med trgovkami in trgovci in drugimi zaposlenimi v trgovinah na drobno. Podpisov ne zbirajte med strankami, prijatelji, znanci sorodniki ali mimoidočimi, ampak le med tistimi, ki so zaposleni v trgovinah.

 

Prilagoditev situaciji v poslovalnici (prepoved, pritiski ipd.)

Če je le mogoče, podpise zbirajte v trgovskem centru ali poslovalnici med vsemi zaposlenimi. Če zbiranje podpisov v poslovalnici zaradi nasprotovanja vodilnih ali zaradi objektivnih dejavnikov ni mogoče, podpise zbirajte v neposredni bližini poslovalnice (pred poslovalnico, dogovorite se z osebjem v kavarni, v kakšni drugi trgovini v centru itn., ali kjerkoli, kjer se sicer družite in zbirate).

 

S sodelavci skupaj naredite načrt, kako v čim krajšem času zbrati čim več podpisov med vami in ostalimi zaposlenimi v trgovinah v vaši bližini. Zbiranje podpisov je ustavna pravica! Nihče nam tega ne more prepovedati, vendar se ne izpostavljajte, če vodstvo ne dovoli zbiranja v prostorih poslovalnice, ampak organizirajte zbiranje podpisov v neposredni bližini (npr. v gostinskem lokalu, kamor hodite na kavo).  

 

Angažirajmo se skupaj! Natisnimo obrazce, razdelimo jih sodelavkam in vsem delavkam in delavcem zaposlenih v trgovini, ki jih poznamo. Zbrane podpise nam do 21. 09. 2020 pošljite na naslov sindikata: Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana ali pa sekretarju območne organizacije ZSSS v svojem kraju. Seznam in kontakte območnih organizacij najdete tukaj. Za več informacij in pomoč pri zbiranju podpisov lahko pokličete sekretarja območja ali pa: 041 950 395 (Andraž).

Skupaj smo močnejši in skupaj nam bo uspelo!

Vesna Stojanovič, predsednica

Ladi Rožič, generalni sekretar

 

 

 

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by