uk1

 

SDS, SMC IN SAB KLONILI POD INTERESI KAPITALA TER IZNEVERILI LJUDSTVO

 

Trgovke in trgovci smo na sredini novinarski konferenci (POSNETEK), na Odboru za gospodarstvu in v neodvisni anketi množično podprli zaprtje trgovin ob nedeljah, ne glede na ceno zavrnili neutemeljene in izsiljevalske argumente predstavnikov kapitala (TZS) ter jasno izrazili našo voljo.

 

Boj za zaprtje trgovin ob nedeljah traja že od leta 2003, ko se je več kot 57 % volivcev na referendumu odločilo, da se trgovine v nedeljo zaprejo. Po 17 letih se je ta odstotek le še povečal, saj je nedavna Vox Populi raziskava pokazala, da vsaj 87 % vseh prebivalk in prebivalcev v Sloveniji podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. V času epidemije Covid-19, ko so prodajalke in prodajalci vsakodnevno omogočali, da je življenje potekalo vsaj približno normalno, so bile trgovine ob nedeljah kar nekaj mesecev zaprte, ljudje pa so jasno videli, da nakupovanje ob nedeljah ni življenjskega pomena. Najpomembnejše je dejstvo, da kar 98 % delavk in delavcev v maloprodaji, torej ljudi, za katere gre pri tej spremembi, podpira zaprtje nedelj. Podoben rezultat je pokazala tudi anketa ene večjih maloprodajnih verig. Delavke in delavci smo torej jasno izrazili svoj interes. To je bilo ključno za naše aktivno sodelovanje v parlamentu in vse do včeraj je, kljub zavlačevanju in zavajanju, vse kazalo, da bo volja delavk in delavcev v trgovini uresničena.

 

Poslanci SDS, SMC in SAB so izglasovali dodaten amandma, s katerim so odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah prestavili na jesen. Ta poteza znova kaže resnični obraz parlamentarne demokracije, kjer naj bi veljali interesi ljudstva. Včerajšnje podaljšanje ni bilo v našem interesu – izsilili so ga interesi kapitala.  S tem so izigrali voljo delavk in delavcev v trgovinah in si kupili dodaten čas pri lobiranju poslanskih glasov, ki bi lahko ustavil uresničitev volje ljudstva. Referendum so interesi kapitala izigrali že leta 2003, s čimer je ljudstvo izgubilo svojo moč izražanja neposredne demokracije in vse kaže, da se zgodovina ponavlja. Poleg tega želi kapital s podporo določenih odločevalcev preko predlaganega amandmaja še dodatno prekarizirati in poslabšati delovne pogoje v trgovini ter namesto redno zaposlenih omogočiti dodatno zaposlovanje študentov in upokojencev. Upokojene delavke in delavci v trgovini, katerih mizerne pokojnine ne bodo nikoli omogočale preživetja, se bodo vrnili na svoja nekdanja delovna mesta s ciljem zagotavljanja lastnega preživetja. Trenutni sistem plačila, ki je celo nižji od minimalne plače (delodajalci zakonske obligacije dosegajo zgolj z doplačili do minimalne plače), zaposlenim  namreč ne omogoča ustvarjanja varne prihodnosti in mirne starosti. Namesto da bi upokojencem omogočili uživanje plodov svojega dela in namesto da bi študentom omogočili študij, z amandmajem odpiramo še eno zakonsko luknjo, kjer bodo ti delali za pokritje življenjskih stroškov. Za delavstvo je to nesprejemljivo!

 

V takih primerih lahko vsi jasno vidimo, da parlamenti niso institucije, v katerih naj bi sedeli »predstavniki ljudstva« in sprejemali odločitve, ki bi zasledovale interese delovnega ljudstva, temveč institucije, ki zgolj zasledujejo ozke zasebne interese kapitala.

 

Vendar se Sindikat delavcev trgovine Slovenije ne bo predal! Skupaj z delavkami in delavci bomo vztrajali do konca kljub temu, da nam del politike in kapital poskušajo vsiliti svojo voljo. Zato vse delavke in delavce pozivamo, da se nam pridružijo in nas podprejo v skupnem boju, tudi v obliki stavke, če bo ta potrebna. Zaprtje trgovin ob nedeljah, s čimer branimo minimalne delavske standarde, je le prvi korak. Skupaj lahko dosežemo še veliko več – in šele začeli smo.

 

KAJ LAHKO NAREDIMO?

 

1. Povejte sodelavcem in sodelavkam, da kljub temu, da so nekatere stranke v parlamentu izneverile ljudstvo, ne odstopamo od naših zahtev.

2. Pišite parlamentarnim strankam in vsem poslancem, kaj si mislite glede dela v nedeljo in da od vseh pričakujete, da bodo septembra podprli zakon, kakršen je bil dogovorjen na seji Odbora za gospodarstvo v sredo, 15. 7. 2020.

3. Delite na Facebooku in drugih družbenih omrežjih objave v medijih in posnetek novinarske konference sindikata ter izrazite svojo podporo.

4. Pišite in osebno nagovorite vaše sodelavke, sodelavce, sosede, kolege, znance, ki delajo v trgovini in jih povabite v sindikat, kajti le skupaj bomo lahko nadaljevali s trudom za izboljšanje družbenega standarda za vse.

5. Skličite sodelavke, sodelavce in zainteresirane trgovke oz. trgovce na sestanek in nas obvestite na tel. 01 / 434 12 53 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da se dobimo in skupaj izberemo pot, kako naprej vse do sprejetje zakona!

 

PRIDRUŽITE SE NAM, SAJ SMO SKUPAJ MOČNEJŠI:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Telefon: 01 / 434 12 53

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

www.sindikat-sdts.si

 

 

Poslano predstavnikom zaposlenih v trgovini, Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

Lepo vas pozdravljamo,

Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS

 

 

Brošura SDTS: delo ob nedeljah

Attachments:
Download this file (SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg)SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg[ ]334 kB

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by