uk1

 

Ljubljana, 16. 06. 2020

Upravi Lidl Slovenija, d. o. o.


Spoštovani gospod direktor,

menimo, da vaš odgovor z dne 14. 5. 2020, s tem, ko se spotika ob posamezne izraze, resda sledi pravni črki, a popolnoma zgreši smisel našega poziva. Nismo pravnice, temveč delavke trgovine, ki smo v času pandemije vsak dan tvegale svoje zdravje, da smo kupcem zagotovile življenjske potrebščine. Da nas sedaj odvetniška pisarna, ki ste jo najeli, zviška odpravi s svojimi pravnimi akrobacijami, kaže na vaš odnos do nas, delavk, brez katerih ni ne vašega podjetja ne lepih služb v upravi.

Lidl Slovenija morda res nima predpisanih norm in časovnih okvirov, v katerih mora delavec izvesti določena dela, ima pa določeno ciljno storilnost, skladno s katero poslovodja določa število zaposlenih v poslovalnici glede na obseg prometa. Vendar ciljne storilnosti ne določajo poslovodje, ampak jo zahteva podjetje. Čeprav posamezna delavka nima določene norme, je celoten kolektiv delavk zadolžen za to, da je vse delo v poslovalnici opravljeno. Sklicevati se pri tem na odsotnost individualno določene norme, je navadno sprenevedanje, saj je s ciljno storilnostjo obseg dela določen na kolektiv in je s tem opredeljena tudi povprečna storilnost vsake delavke. Manjša obremenjenost posamezne delavke bi pomenila le še toliko večjo obremenjenost vseh ostalih. To smo imele v mislih, ko smo vam pisale o storilnosti.

S tem v zvezi lahko omenimo pošiljanje delavk z delovnega mesta pred zaključkom delovnega dne po urniku, ne da bi jim na urniku pisane ure priznali kot opravljene. To je po naših izkušnjah stalna praksa v Lidlovih poslovalnicah, ki jo morajo po navodilih nadrejenih izvajati poslovodje, čeprav je nezakonita. Delavki, ki jo poslovodja pošlje domov, četudi še ni opravila celotne delovne obveznosti, bi morale biti priznane ure po vnaprej določenem urniku, ne glede na dejansko opravljene ure. To pravi zakon. In to so minus ure, o katerih smo vam pisali.

V odgovoru na naš dopis v zvezi z enostranskim odrejanjem dopusta pa trdite, da se “letni dopust izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske potrebe.” Toda tako je po zakonu, medtem ko o odnosu, ki ga ima vaše podjetje, Lidl Slovenija, do nas, delavk, pričajo naše individualne pogodbe o zaposlitvi, kjer piše, da se “čas nastopa dopusta določa glede na potrebe poslovanja” in da se “po možnosti [...] upoštevajo želje delavca”. Torej, medtem ko slovenski zakon govori o upoštevanju možnosti in potreb delavca, nam vaše podjetje kar s pogodbo o zaposlitvi daje vedeti, da se moramo me prilagajati, vi pa se boste “po možnosti” usklajevali z nami.

Pozivamo vas, da v roku 8 delovnih dni preučite, koliko delavkam niste upoštevali opravljenih ur (in ste s tem prekršili predpise), ko so jih poslovodje v lovu za ciljno storilnostjo pošiljale domov še pred zaključkom njihovega vnaprej znanega urnika. Zahtevamo, da delavkam te ure priznate in nas o tem obvestite! Prav tako vas pozivamo, da z okrožnico v roku 8 delovnih dni regionalne vodje prodaje in poslovodje - in tudi pravno službo! - obvestite o vseh odstavkih 148. člena ZDR-1 in 33. člena kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, iz katere izhaja, da morajo vsako spremembo prerazporeditve delovnega časa in s tem povezano spremembo urnika napovedati vsaj en dan vnaprej. Če pozivov in zahtev ne boste upoštevali, bomo prisiljeni uporabiti upravne in sodne postopke.

Prav tako vas ponovno pozivamo, da zmanjšajte zahtevano storilnost, saj s tem poslovodje silite v sporne prakse, ostale delavke pa izpostavljate stresu in zdravju škodljivim obremenitvam in naporom. Čas je, da se pričnete obnašati kot družini prijazno podjetje ter Lidlov delovni proces in okolje urejate v sodelovanju z delavkami in delavci.


Predsednica sindikata LIDL,                                                             Generalni sekretar SDTS,

Tjaša Kozole, l. r.                                                                                        Ladi Rožič

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by