uk1

Application Developer


Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

Image is not available

Application Developer


Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

STE ZAPOSLENI V TRGOVSKEM PODJETJU?
Vam delodajalec pravilno izračunava plače in socialne prispevke?

Art Director & Photographer

Photographer & Illustrator

Arrow
Arrow
Shadow
Slider

AKTUALNO

Preberite

BREZPLAČNA STROKOVNA IN PRAVNA POMOČ

Preberite

SOCIALNA POMOČ

Preberite

 

Ljubljana, 05. 06. 2013

SPOROČILO ZA JAVNOST OB DEVETEM POSKUSU PRODAJE MERCATORJA

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije smo zaskrbljeni nad nepreglednim postopkom prodaje Mercatorja. Zavedamo se, da je pred vrati je že deveti poizkus prodaje Mercatorja, ki je največji zaposlovalec v državi in podjetje na katerega je vezanih največ delovnih mest v Sloveniji.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije ne nasprotuje prodaji podjetja, saj si želimo, da bi podjetje končno dobilo stabilnega lastnika. Jasno je, da je za to potrebna prodaja podjetja, vendar pa menimo, da se tako pomembnega podjetja ne bi smelo prodati za »vsako ceno«.

Žal zaposleni in sindikat podjetja nismo udeleženi v delu, ki se tiče prodajnih postopkov. Želeli bi aktivno sodelovati, saj želimo zaščititi interese zaposlenih preko nadaljevanja uveljavljanja kolektivne pogodbe, zavez o ohranitvi delovnih mest, ohranitvi sedeža v RS in hkrati doseči nadaljevanje poslovanja podjetja. Sindikat pa bi se seveda zavezal, da bo v tem primeru zagotavljal socialni mir.

Mercator je preveliko in prepomembno podjetje, da bi le »nemo opazovali« kako banke, ki so eden izmed glavnih krivcev za to nevzdržno stanje, v katerem se je znašel Mercator, kupčkajo z usodami ljudi. Prav tako ne smemo pozabiti, da gre za družini prijazno podjetje. Do sedaj je uprava sicer korektno komunicirala z nami, po objavi zadnjih informacij o prodaji, pa je nastala komunikacijska tišina, zaradi česar so zaposleni zelo zaskrbljeni.

Z namenom zaščite delovnih mest predlagamo in zahtevamo, da se med lastniki (prodajnim konzorcijem), upravo in sindikatom Mercatorja podpiše sporazum, s katerim se pri prodaji podjetja zagotavlja sledeče:

-          kupec si bo prizadeval za dolgoročni razvoj Mercator d.d.,

-          kupec bo ohranil blagovno znamko Mercator d.d.,

-          kupec bo ohranil sedež podjetja v Sloveniji,

-          kupec bo ohranil proizvodnjo in prodajo na obstoječih lokacijah,

-          kupec bo investicijsko vlagal v posodobitev proizvodnje in nove  programe,

-          vsa kadrovska vprašanja pa bo reševal dogovorno s sindikatom z namenom ohranitve čim večjega števila delovnih mest.

 

Cilji morajo biti opredeljeni že v pogajanjih, zato želimo opredeliti tudi primere, v katerih bi zaradi prevzema ali  prodaje podjetja prišlo do presežnih delavcev. Zavedamo se, da v kolikor je kupec iz iste branže, bo verjetno zaradi sinergij določena delovna mesta ukinil zato želimo, da se uveljavijo naslednje zaveze:

1.presežnim delavcem je potrebno zagotoviti primerne odpravnine,

2.o časovni veljavnosti podjetniških kolektivnih pogodb,

3.o načinih izvajanja varnosti in zdravja pri delu,

4.o počitniških kapacitetah,

5.o višini plač za naslednjih 5 let (način usklajevanja plač z inflacijo) itd.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije smo prepričani, da je ključna prednost takega postopka, da smo lahko zaposleni in sindikat objektivno informirani v vsaki fazi postopka. Želimo, da so obveznosti in pravice do zaposlenih vnaprej opredeljene v dogovoru, ki ga družba sklene s konzorcijem prodajalcev in finančnim svetovalcem.

Trenutno le preko medijev spremljamo kako potekajo prodajni postopki, ki so v skladu s slovensko prakso »najbolj koruptivne države na svetu« popolnoma netransparentni. Koruptivnost ne preseneča, preseneča pa neodzivnost Vlade, saj bodo pri prodaji »pod mizo« ogrožena delovna mesta, tako v  Mercatorju, kot tudi v živilsko predelovalni industriji, ki je pomembno povezana z našim največjim trgovcem; ne smemo pozabiti tudi na to, da bodo slovenski proizvodi najverjetneje izginili iz slovenskih trgovskih polic.

Zato ker državne banke, katerih uprave in nadzorniki niso odgovarjali in očitno tudi ne bodo odgovarjali za svoje škodljive in zgrešene poslovne poteze, trdijo, da je prodaja Mercatorja »za vsako ceno« ne glede na to, da je vrednost delnice enkrat manjša kot pred enim letom, dobra kupčija, zahtevamo od nacionalnega preiskovalnega urada, da podrobno preuči te »dobre posle« in odgovornost vpletenih.

Sekretar SDTS
Ladi Rožič




 

 

 

 

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by