uk1

Mednarodno srečanje mreže sindikalistk in organizatorjev Uni Commerce Lidl

Lidl srečanje20.9

Mednarodno srečanje mreže sindikalistk in organizatorjev Uni Commerce Lidl

Z mednarodno delavsko solidarnostjo za boljšo družbo!

20. september 2023 – Ljubljana, Slovenija (Uni Global)

V sredo, 20. septembra, bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije, znotraj njega Sindikat Lidl in Center za družbeno raziskovanje (CEDRA), gostil pomembno celodnevno mednarodno srečanje mreže sindikalistk in organizatorjev UNI Commerce Lidl. V Ljubljano prihajajo izkušene sindikalistke in sindikalisti iz več kot 13 držav, ki organizirajo delavke in delavce Lidla. Na srečanju pa se jim bodo pridružili tudi naši domači sindikalisti iz sindikatov Lidl, Tuš, Spar, Ikea, Zasuk ter organizatorji UNI Global/UNI Commerce: Onur Bakir (koordinator, UNI Commerce), Adrian Durtschi (vodja UNI Score, UNI Global Union), Annika Flaten (direktorica UNI Europa Commerce), Ben Egan (organizacijski direktor UNI Europa) in Jesse Wilderman (organizacijski direktor UNI Global).

Na srečanju bomo oblikovali skupno mednarodno strategijo ne le za delavski boj v Lidlu, temveč za širšo družbeno preobrazbo! Lidl je ena od multinacionalnih diskontnih verig, ki z agresivnim poslovnim modelom prevzema vse večji tržni delež v maloprodaji. To ji daje ogromno moč, ki jo izrablja za kovanje novih in novih dobičkov na račun podplačane in izmučene delovne sile tako pri dobaviteljih kot v lastnih poslovalnicah. Hkrati Lidl ostaja izrazito sovražno nastrojen do sindikalnega organiziranja in spodkopava delavske standarde. Izmenjava izkušenj in znanj o uporabi različnih orodij in taktik, s katerimi lahko delujejo v sindikate organizirani delavke in delavci Lidla, bo zato ključnega pomena. Tako se bodo lahko učinkoviteje soočili s številnimi problemi, ki so neločljiv del Lidlovega poslovnega modela: previsoka storilnost, previsoke obremenitve, premajhno število zaposlenih in posledično številne zdravstvene težave. Skratka, Lidl kuje dobičke na račun delavk in okolja. Slovenska delegacija bo še posebej izpostavila pomen boja za krajši delovnik in razredno solidarnost z vsemi delavkami in delavci v boju za kvalitetne in vsem dostopne javne storitve, ki so temelj kvalitetnega življenja vseh delavk in delavcev. Delavke Lidla opravljamo poleg težavnega dela v podjetju tudi gospodinjsko delo doma. Zato vsakič znova poudarjamo pomen boja za javne storitve in več prostega časa. Naj bo to srečanje spodbuda delavskemu in feminističnemu boju za boljšo, ljudem in okolju prijaznejšo družbo.

Zainteresirani, ki bi želeli sodelovati na dogodku ali se priključiti aktivnostom kasneje, nam pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zagotovljeno bo tolmačenje v angleščini, francoščini, španščini, italijanščini, slovenščini, hrvaščini, finščini in slovaščini.

Dnevni red:

08.30–09.00: Registracija

09.00–09.15: Predstavitev udeležencev

09.15–09.45: Nagovori

 • Adrian Durtschi, vodja UNI Score, UNI Global Union
 • Annika Flaten, direktorica, UNI Europa Commerce
 • Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS (Sindikat delavcev trgovine Slovenije)

09.45–10.00: 10 ključnih dejstev o Lidlu

 • Onur Bakir, koordinator, UNI Commerce

10.00–11.00: Poročila iz posameznih držav (I)

11.00–11.15: Odmor za kavo

11.15–12.30: Poročila iz posameznih držav (II)

12.30–13.30: Odmor za kosilo

13.30–15.00: Trening organiziranja delavstva (I)

 • Ben Egan, organizacijski direktor, UNI Europa

15.00–15–15: Odmor za kavo

15.15–16.15: Trening organiziranja delavstva (II)

 • Ben Egan, organizacijski direktor, UNI Europa

16.15–16.30: Lidl: pregled, izzivi in priložnosti

 • Onur Bakir, koordinator, UNI Commerce

16.30–17.00: Razprava o Akcijskem načrtu za 2023–2024 in zaključne besede

Objavljeno v Novice

Uspeli smo! Od 21. 9. naprej trgovine ponovno odprte po ustaljenem delovnem času

zaprto2 

Ljubljana, 18. 8. 2023

Od ponedeljka, 21. avgusta naprej trgovine ponovno odprte po ustaljenem delovnem času

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je danes preklical Odredbo za možnost odprtja prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih. Danes izdan preklic začne veljati v ponedeljek, 21. avgusta 2023. Prodajalne bodo tako lahko izjemoma odprte le še to nedeljo, 20. avgusta 2023.

S preklicem ponovno stopi v veljavo ureditev obratovanja prodajaln, ki jih določa Zakon o trgovini, in sicer da so prodajalne ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih zaprte, razen izjem, ki jih določa zakon.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport ter Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje se ob tem zahvaljujejo trgovinam ter trgovkam in trgovcem, da so delali ob nedeljah in na ta način izkazali solidarnost in pomagali ljudem v stiski.

Odredba o izrednem odprtju prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih je bila izdana na podlagi 85. člena Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami oziroma posebnih poveljnikovih pooblastil, in sicer zaradi naravne nesreče oziroma potrebe po takšnem ukrepu.

Vir: https://www.gov.si/novice/2023-08-18-od-ponedeljka-21-avgusta-naprej-trgovine-ponovno-odprte-po-ustaljenem-delovnem-casu/

Objavljeno v Novice

Poziv k umiku Uredbe za možnost odprtja prodajaln

Trgovina police

Ljubljana, 18. 8. 2023

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pozivamo, da Odredba za možnost odprtja prodajaln ne sme postati poskus umika veljavne zakonodaje, ki ureja pravice zaposlenih v trgovinski panogi. Trgovci in trgovke po Sloveniji zahtevajo, da se omeji njena krajevna in časovna veljavnost, saj trenutno lahko vsak delodajalec s svojo delovno silo razpolaga po lastni presoji, tako z vidika odrejanja dela na drugih lokacijah po Sloveniji kot tudi z vidika optimizacije števila zaposlenih na posameznih lokacijah. Odredba je namreč povozila zakonodajo in pustila prazen prostor za številne interpretacije.

Več v priloženem sporočilu za javnost.

Objavljeno v Novice

Po poplavah izkoristili nova pravila, kratko pa potegnili delavci?

Trgovina police človek

Po poplavah izkoristili nova pravila, kratko pa potegnili delavci?

»Dobronamerno sprejeti ukrepi se v naši družbi vse prepogosto izrabljajo, kar so storili tudi nekateri trgovci, ki so že napovedali, da bodo v prihodnjih dneh odprte vse trgovine, tudi na neprizadetih območjih,« so opozarjali pred dnevi.

»Zaradi nujnih potreb za zaščito ljudi, premoženja, živali in okolja, fizičnim in pravnim osebam, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, do preklica odrejam možnost odprtja prodajaln, v katerih se prodajajo živila, tehnično blago in otroška oprema, ne glede na določbe zakona, ki ureja trgovino, tudi ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih.« To je zapisano v odredbi, ki velja od 5. avgusta letos do preklica.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je že pred dnevi opozarjal, naj se preveri odredbo in se omeji njeno veljavnost, preprečijo naj se zlorabe in se poskrbi za varnost delavk in delavcev v panogi. »Naj to ne postane poskus umika veljavne trgovinske zakonodaje, ki ščiti pravice trgovk in trgovcev po Sloveniji,« pišejo.

Izrabili razmere?

V zapisu z 11. avgusta so izpostavili še: »Dobronamerno sprejeti ukrepi se v naši družbi vse prepogosto izrabljajo, kar so storili tudi nekateri trgovci, ki so že napovedali, da bodo v prihodnjih dneh odprte vse trgovine, tudi na neprizadetih območjih.«

Trgovcem je sindikat v razmislek podal predlog, da bi »ponovno pregledali svoje marže in spustili cene nujno potrebnih dobrin oziroma naj preverijo lastne možnosti donacij. Visoka inflacija je v zadnjem letu marsikoga pomaknila na rob preživetja, danes pa ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa čas za solidarnost in pomoč ljudem v stiski.«

Sindikat je pobudo o omejitvi, tako krajevno kot časovno, na državne organe naslovil v minulem tednu. Kaj se je zgodilo, bodo razkrili ta petek, ko so sklicali novinarsko konferenco na to temo.

 

VIR: https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/po-poplavah-izkoristili-nova-pravila-kratko-pa-potegnili-delavci/?fbclid=IwAR2IBwi_Ign-Ik_5FU5sxj1bK42jy-wzeYDht0q86CY-MLr8odPZ8FgAikw

Objavljeno v AKTUALNO

Spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in poziv trgovcem

ZSSS

11. 8. 2023

Na ZSSS budno spremljamo ukrepe vlade in vsa dogajanja v povezavi z odpravo posledic neurja, ki je prizadelo Slovenijo. Danes smo tako komentirali spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in pozvali trgovce, naj ne dvigujejo cen. Solidarno bi bilo: cene spustiti! Komentar v celoti objavljamo v nadaljevanju.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozdravljamo spremembe in dopolnitve Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jih je sprejel Državni zbor Republike Slovenije. Prepričani smo, da je hitrost in učinkovita izvedba predlaganih ukrepov še kako pomembna pri preprečevanju negativnih posledic ujme in zmanjševanju škode, ki jo je le-ta povzročila. Tudi v gospodarstvu in gospodarskih družbah.

Posebej pozdravljamo, da se nadomestilo plače za vse tiste, ki svojega dela ne morejo opravljati zaradi razmer pri delodajalcu, doma ali zaradi nezmožnosti prihoda na delo zaradi poškodovane infrastrukture,  za čas čakanja na delo zvišuje iz 50 na 80 odstotkov plače. Nesporno so stroški sanacije premoženja, zlasti hiš , ne samo neizogibni temveč tudi izredno veliki. In vsak cent, vsak evro pride še kako prav.

Ukrep subvencioniranja čakanja na delo je potrebno gledati predvsem v luči ohranitve zaposlitve in s tem tudi socialne varnosti zaposlenih delavcev. Zato je pomembno, da delodajalci v času prejemanja subvencij za izplačilo nadomestila plače za čas čakanja na delo, ne smejo odpuščati. Vendar pa opozarjamo, da je ohranitev delovnega mesta pomembna tudi po zaključku prejemanja subvencije oziroma po vzpostavitvi pogojev za zagon delovnega procesa. Zato bi bilo smiselno razmisliti o tem, da bi prepoved odpuščanja delavcev, za katere je delodajalec prejemal subvencijo nadomestila plače, podaljšali tudi na določeno časovno obdobje po zaključku prejemanja subvencije. Na primer za obdobje, ki je enako obdobju prejemanja subvencije za posamičnega delavca.

Sanacija premoženja, zlasti stanovanjskih objektov, bo dolgotrajna in naporna. Predvsem pa bo povezana z veliki stroški. Zato v ZSSS pozivamo vse trgovce, zlasti pa večje trgovske verige, da v tem času ne višajo  cen blaga. Zlasti ne cen materiala in orodja, ki je nujno potrebno za hitro in učinkovito sanacijo bivalnih prostorov po uničujoči ujmi.

Izkušnje in tudi osnovna ekonomska logika nam namreč kažejo, da ima večje povpraševanje po posameznem materialu, storitvi za posledico višanje  cen. S tem pa se ne samo višajo dobički trgovcev, temveč se tudi marsikomu oteži dostop do prepotrebnega materiala. Popolnoma nesprejemljivo je, da bi trgovci povečano povpraševanje, na primer po gradbenem materialu, ki je posledica potrebe po sanaciji bivalnih prostorov,  izkoristili za višanje cen. Prepričani smo, da ni nikakršne potrebe po tem. Ravno nasprotno. Bilo bi prav in solidarno da tisti trgovci, ki lahko, znižajo svoje cene, svoje marže in tudi na ta način prispevajo k hitrejši sanaciji stanovanjskih objektov ljudi in prostorov gospodarskih družb.  Višje cene utegnejo namreč marsikje zelo otežiti in zavleči sanacijo bivalnih površin.

 

VIR: www.zsss.si

Objavljeno v AKTUALNO

Solidarnost DA, a NE na račun delavk in delavcev!

Trgovina police

11. 8. 2023

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je danes pozval državne organe, da ponovno preverijo Odredbo za možnost odprtja prodajaln in omejijo njeno veljavnost, preprečijo zlorabe in poskrbijo za varnost delavk in delavcev v panogi. Poziv objavljamo v celoti.

ZAHTEVA PO DOPOLNITVI DRŽAVNE ODREDBE ZA MOŽNOST ODPRTJA PRODAJALN

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje, ki je posledica poplav. Škoda, ki jo je povzročila vodna ujma in plazovi, je enormna, solidarnost pa bo v prihajajočem obdobju ključna. Delavke in delavci v trgovinski panogi, med njimi tudi sami žrtve naravne katastrofe, so pripravljeni priskočiti na pomoč, a pozivajo k razumnosti in smotrnosti ter k spoštovanju težko izborjenih pravic, začenši s pravico do počitka ob nedeljah in praznikih. Ta pa v danih razmerah ni več počitek, saj tudi sami odpravljajo posledice ujme na lastnih domovih ali domovih sorodnikov, sokrajanov. Dobronamerno sprejeti ukrepi se v naši družbi vse prepogosto izrabljajo, kar so storili tudi nekateri trgovci, ki so že napovedali, da bodo v prihodnjih dneh odprte vse trgovine, tudi na neprizadetih območjih.

SDTS zato poziva državne organe, da izdano Odredbo za možnost odprtja prodajaln dopolnijo in omejijo njeno krajevno ter časovno veljavnost. Slednje ne bo pripomoglo zgolj k boljši organizaciji pomoči, temveč bodo s tem določena  tudi jasna navodila za trgovce, kar bo oteževalo zlorabe. Državni organi naj nato s posebno skrbnostjo spremljajo pravilno izvajanje Odredbe in ali s tem ukrepom dosega svoje cilje in namen.

Preskrba na ogroženih območjih je nujna, zato je zdaj čas za koordinirano akcijo tudi v trgovinski panogi!

Prepogosto spremljamo pozive zbirnih centrov po državi, da so ti (pre)polni in da ljudje prinašajo dobrine, ki se trenutno ne potrebujejo, celo zavračajo ali so tako ali drugače neuporabne. Potrošnja v teh dneh naj bo smotrna in premišljena, skladna s potrebami na terenu. Država naj zagotovi sezname nujno potrebnih dobrin (živila, tehnična oprema, otroška oprema itn.), trgovine pa naj zagotovijo morebitne premike teh dobrin na prizadeta območja, in sicer znotraj trgovinske mreže. SDTS obenem poziva naj to ne postane poskus umika veljavne trgovinske zakonodaje, ki ščiti pravice trgovk in trgovcev po Sloveniji.

>> »Pozivam vse, tako trgovce kot državljane, da dane situacije ne izkoriščajo za splošno potrošništvo in ustvarjanje lastnih dobičkov. Trgovina ni panoga na meji preživetja, temveč panoga, ki je v lanskem letu ustvarila največje dobičke v zgodovini samostojne Slovenije. Tudi za to smo toliko bolj zgroženi nad zahtevami trgovinske zbornice po refundaciji nadomestil plače za zaposlene, ki ne bodo delali na dan solidarnosti, 14. avgusta, letos,« poudarja Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS.

Dodatno SDTS trgovcem podaja v razmislek predlog, da bi ponovno pregledali svoje marže in spustili cene nujno potrebnih dobrin oziroma naj preverijo lastne možnosti donacij. Visoka inflacija je v zadnjem letu marsikoga pomaknila na rob preživetja, danes pa ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa čas za solidarnost in pomoč ljudem v stiski.

Trgovke in trgovci iz prizadetih območij so pripravljene opravljati svoje delo v trgovinski dejavnosti, obenem se že organizirajo za nudenje pomoči na terenu, zbirajo pa tudi donacije. Naj enako storijo tudi podjetja.

Objavljeno v Novice

ESS soglasno za novi pravilnik o ročnem premeščanju bremen

Premeščanje bremen 

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je Ekonomsko-socialni svet (ESS) na svoji 351. seji 7. 7. 2023 soglasno podprl predlog Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen! S tem so se na široko odprla vrata za nadaljnje korake za dokončni sprejem pravilnika. Vsi na seji ESS navzoči so se strinjali, da je socialni dialog pri pripravi tega pravilnika lahko vzor za socialni dialog pri pripravi reform, ki so napovedane v okviru nacionalnega Načrta za  okrevanje in odpornost (reforme pokojninsko-invalidskega, zdravstvenega in zavarovanja za dolgotrajno oskrbo).

Kot bralci naših e-novic veste, sta ZSSS in Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) 15. 6. 2021 začela kampanjo "Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen", da bi spodbudila prenovo zastarelega  Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen iz leta 2005. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je leta 2021 izziv sprejelo in imenovalo strokovno delovno skupino predstavnikov MDDSZ, socialnih partnerjev ter strok medicine dela ter tehniške varnosti. Delovna skupina se je v poldrugem letu sestala na devetih sejah in oblikovala koncept novega pravilnika.

Namen novega pravilnika je učinkovito preprečevanje mišično-kostnih obolenj, ki tako pri nas kot širše v EU veljajo za enega najpogostejših razlogov bolniške odsotnosti z dela in delovne invalidnosti. Predlog pravilnika na seznam že uveljavljenih metod ocenjevanja tveganja pri ročnem premeščanju bremen dodaja novo metodo MKK (metoda ključnih kazalnikov), ki povzema podobno nemško metodo. Njen pilotni preizkus marca 2023 je pokazal, da lahko pričakujemo v praksi na konkretnem delovnem mestu premike na bolje.

Po seji ESS predlog pravilnika čaka še medresorsko usklajevanje znotraj Vlade RS in nomotehnično presojo Vladne službe za zakonodajo. MDDSZ naj bi tudi v najkrajšem možnem času pripravilo razpis za pripravo strokovnih smernic za izvajanje pravilnika, ki bodo objavljene na spletni strani ministrstva. Objava pravilnika v Uradnem listu RS pa je napovedana v poletnih mesecih 2023.

Pričakujemo, da bo po objavi pravilnika v Uradnem listu in smernic sledilo 12-mesečno prehodno obdobje, namenjeno usposabljanju strokovne javnosti za ocenjevanje tveganja pri ročnem premeščanju bremen po metodi MKK ter reviziji delodajalskih izjav o varnosti z oceno tveganja.

Ladi Rožič, generalni sekretar

Objavljeno v AKTUALNO

Uskladitev zneskov po KPDTS

index

Skladno z 2. in 7. členom Tarifne priloge h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije (Uradni list RS, št. 52/18, s spremembami in dopolnitvami), objavljamo novo višino najnižjih osnovnih plač za posamezne tarifne razrede in višine povračil stroškov prevoza na delo in z dela, prehrane med delom ter službenih potovanj (dnevnice) v dejavnosti trgovine Slovenije, ki od 1. 7. 2023 dalje znašajo:

 1. NAJNIŽJE OSNOVNE PLAČE

Najnižje osnovne plače (NOP) za posamezne tarifne razrede za delo opravljeno od vključno 1. 7. 2023 dalje znašajo:

Tarifni razred

NOP v EUR

I.

Enostavna dela

825,20

II.

Manj zahtevna dela

856,87

III.

Srednje zahtevna dela

907,76

IV.

Zahtevna dela

969,00

V.

Bolj zahtevna dela

1.080,10

VI.

Zelo zahtevna dela

1.194,02

VII.

Visoko zahtevna dela

1.424,02

 II. POVRAČILA STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM

 

 1. Prevoz na delo in z dela           0,19 EUR

 2. Prehrana med delom                6,71 EUR
 1. Službena potovanja v Republiki Sloveniji - dnevnice

          6 - 8 ur                                    7,56 EUR

          8 – 12 ur                                10,81 EUR

          nad 12 ur                               21,34 EUR      

 

Obrazložitev:

Skladno z drugim odstavkom 2. člena Tarifne priloge h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije (Uradni list RS, št. 52/18 s spremembami in dopolnitvami – Tarifna priloga h KPDTS) se najnižje osnovne plače od vključno leta 2020 dalje spreminjajo in usklajujejo izključno 1. julija tekočega leta z inflacijo, merjeno z indeksom cen življenjskih potrebščin SURS I-VI tekočega leta / I-VI preteklega leta, vendar ne več kot za 2 % letno. Indeks cen življenjskih potrebščin SURS I-VI 23 / I-VI 22 znaša 109,1, zato se najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih za delo opravljeno od 1. 7. 2023 dalje povišajo za 2 %.

Skladno s 7. členom Tarifne priloge h KPDTS se povračila stroškov v zvezi z delom, razen nadomestila za ločeno življenje, uskladijo 1. julija tekočega leta z inflacijo, merjeno z indeksom cen življenjskih potrebščin SURS I-VI tekočega leta / I-VI preteklega leta. Indeks cen življenjskih potrebščin SURS I-VI 23 / I-VI 22 znaša 109,1, zato se povračila stroškov prevoza na delo in z dela, prehrane med delom in službenih potovanj v Republiki Sloveniji povečajo za 9,1 %.

 

Objavljeno v AKTUALNO

Jubilejna nagrada

Euro

Pravica do jubilejne nagrade ni zakonska pravica, temveč je urejena v kolektivnih pogodbah posameznih dejavnosti, internih aktih delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi. Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS) jo ureja v 80. členu, zaposleni ima pravico do jubilejne nagrade za 10, 20, 30 in 40 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu.

Pri tem je potrebno posebej opozoriti na osmi odstavek 62. člena KPDTS, na podlagi katerega se pri uveljavljanju pravic na podlagi delovne dobe pri zadnjem delodajalcu v to delovno dobo šteje neprekinjena delovna doba pri zadnjem delodajalcu, pri delodajalcih, ki so pravni predniki zadnjega delodajalca, za prevzete delavce pa tudi delovna doba pri delodajalcih, od katerih so bili prevzeti, razen če KPDTS ne določa drugače.

KPDTS določa izplačilo jubilejnih nagrad v zgornji višini zneska, ki se v skladu z Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Konec leta 2022 so bile sprejete spremembe in dopolnitve Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Uradni list RS, št.: 162/2022), spremembe se uporabljajo za izplačila po 31. 12. 2022. Besedilo spremenjene Uredbe lahko najdete na: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2022-01-4152/uredba-o-spremembah-in-dopolnitvi-uredbe-o-davcni-obravnavi-povracil-stroskov-in-drugih-dohodkov-iz-delovnega-razmerja.

Za izplačila do 31. 12. 2022 je bila jubilejna nagrada določena v fiksnem znesku, za izplačila po tem datumu pa se v skladu s spremembo 9. člena Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja – Uredba določi v odstotku zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec (PP v RS), in sicer tako, da zaposlenemu pripada za:

 • 10 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu: 30 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Sloveniji po podatkih SURS, preračunane na mesec; t. j. 607,18 EUR  (prej 460 EUR);
 • 20 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu: 45 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Sloveniji po podatkih SURS, preračunane na mesec; t. j. 910,76 EUR (prej 689 EUR);
 • 30 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu: 60 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Sloveniji po podatkih SURS, preračunane na mesec, t. j. 1.214,35 EUR (prej 919 EUR);
 • 40 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu: 75 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Sloveniji po podatkih SURS, preračunane na mesec, t. j. 1.517,94 EUR (prej 919 EUR).

Do navedene višine se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, skladno z Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Izplača se v roku 1 meseca po izpolnitvi pogojev.

Objavljeno v AKTUALNO

PRAVILNIK O POKLICNIH BOLEZNIH

Ljubljana, 01. maja (STA) - Z majem v veljavo stopa novi pravilnik o poklicnih boleznih, ki določa poklicne bolezni; dela, na katerih se pojavljajo te bolezni; pogoje, ob katerih se bolezni štejejo za poklicne bolezni; ter postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja teh bolezni. V sindikatih so se za tak pravilnik zavzemali 30 let, delodajalci pa so do njega kritični.

Novi pravilnik omogoča začetek ugotavljanja poklicnih bolezni, veljal pa bo le za bolezni, navedene na nacionalnem seznamu. Ta seznam se bo sproti dopolnjevalo.

Delavci, ki sumijo, da so poklicno oboleli, bodo lahko s pomočjo osebnega zdravnika pri interdisciplinarni skupini strokovnjakov za ugotavljanje poklicnih bolezni na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa vložili vlogo za ugotavljanje poklicne bolezni.

Rok za odločitev bo 60 dni po vložitvi popolne vloge.

Če bo interdisciplinarna skupina strokovnjakov ugotovila obstoj poklicne bolezni ali sum nanjo, bo o tem obvestila delavca, izbranega osebnega zdravnika in izvajalca medicine dela aktualnega delodajalca.

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa bo moral nato delodajalcu, pri katerem bo ugotovljena vzročna zveza med poklicno boleznijo delavca in delovnim mestom ali delom, ter Inšpektoratu RS za delo posredovati obvestilo o potrjeni poklicni bolezni, iz katerega bodo razvidni poklicna bolezen; delo, pri opravljanju katerega je za bolezen nastala; vzročni dejavnik, zaradi katerega je nastala; ter časovno obdobje, v katerem se je delo opravljalo.

Delodajalcu bo moral zagotoviti tudi osebne podatke delavca, potrebne za prijavo poklicnih bolezni.

V primeru suma na obstoj poklicne bolezni bo inštitut delodajalcu in inšpektoratu dolžan posredovati obvestilo z navedbo poklicne bolezni, na katere obstoj se sumi; dela, povezanega s sumom na poklicno bolezen; ter časovnega obdobja, v katerem se je opravljalo.

Poklicno bolezen in sum nanjo se bo objavilo tudi v register poklicnih bolezni.

Del pravilnika so tudi seznam poklicnih bolezni, vloga za ugotavljanje poklicne bolezni in ugotovitev interdisciplinarne skupine strokovnjakov za ugotavljanje poklicnih bolezni.

"Gre za uspešen zaključek 30-letnega boja," je sprejem pravilnika nedavno pospremila samostojna svetovalka na področju zdravstva ter varnosti in zdravja pri delu v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm. Za sprejetje pravilnika so si namreč prizadevali več kot 30 let, a so po njenih besedah pri vseh vladah naleteli na gluha ušesa.

Da se po osamosvojitvi Slovenije poklicnih bolezni praktično ni več ugotavljalo, po njenih besedah med drugim dokazuje število priznanih poklicnih bolezni na dva milijona prebivalcev. V Nemčiji jih je 900, v Franciji 1500, na Danskem 1800, v Sloveniji pa 30.

"Pravilnik sam po sebi ne bo preprečil poklicnih bolezni, pričakujemo pa, da bodo delodajalci zaradi tega seznama in učinkovitega dela pristojnih organov več vlagali v zdravo in varno delovno okolje," pa je poudaril izvršni sekretar ZSSS za pravna in sistemska vprašanja Andrej Zorko.

Zagotovil je, da namen pravilnika ni uveljavljanje odškodninskih zahtevkov. Delodajalci, ki spoštujejo vsa pravila, se po njegovih besedah nimajo česa bati.

Z delodajalske strani je medtem slišati, da zakonodajalec v pravilniku ni upošteval ključnih pripomb gospodarstva, in sicer da bi imel delodajalec ali strokovni delavec za varnost pri delu možnost opozoriti delavca o tveganjih za poklicno bolezen.

Kritični so, ker da je vloga delodajalca pri ugotavljanju poklicne bolezni popolnoma izključena. Prav tako, kot so opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ni bila upoštevana pobuda, da bi interdisciplinarna skupina strokovnjakov na pobudo delodajalca opravila ogled delovnega mesta, delovnih prostorov in delovnega okolja pri delodajalcih ter opravila razgovor s strokovnim delavcem za varnost in zdravje pri delu na delovnem mestu, za katerega se sumi, da je vzrok za poklicno bolezen.

Obregnili so se še, ker delodajalec glede na pravilnik ne more podati pritožbe zoper ugotovitev interdisciplinarne skupine.

VIR: STA

Objavljeno v AKTUALNO

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by