Nedelja 27 September 2020

 

V ENEM TEDNU 5.830 PODPISOV ZA ZAPRTJE TRGOVIN OB NEDELJAH

23. september, Ljubljana. Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je v luči tretje obravnave Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, ki jo je Državni zbor napovedal za petek, 25. 9. 2020, opozoril na problematične amandmaje in pomen spoštovanje volje ljudstva. To smo Slovenci izrazili že na referendumu leta 2003, ko smo izglasovali zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, ter spomladi s spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki je razkrila, da kar 98 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Voljo ljudstva zdaj še dodatno potrjuje peticija, v kateri 5.830 zaposlenih v trgovinah izraža podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih. To visoko število podpisov je SDTS zbral zgolj v enem tednu, kar postavlja vprašanje, kaj bi lahko dosegli, če bi zbiranju podpisov namenili še več časa in če zbiranja ne bi oteževali nekateri delodajalci, ki so zbiranje podpisov prepovedali. Z nekaj dodatnega angažmaja bi lahko prišli tudi do novega referenduma, za katerega je potrebnih 40.000 podpisov.

Z današnjo tiskovno konferenco se je SDTS želel odzvati na množico vloženih amandmajev k prihajajočem tretjem branju Zakona o trgovini. Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS, opozarja, da se pritiski posameznih podjetij, ki po želji za čim večjimi dobički izkoriščajo zaposlene, preko trgovinske zbornice sedaj pred tretjim branjem še posebej povečujejo: »Pojavljajo se tudi napačne informacije, da v Sindikatu delavcev trgovine nismo želeli socialnega dialoga in da se nismo želeli pogajati. Vsekakor smo se bili v sindikatu vedno pripravljeni pogajati, ne pa zgolj popuščati moči kapitalu, ki ni želel niti za milimeter odstopiti od svoje agende.«  

Vse hujše pritiske potrjuje tudi ponudba za pogajanje o odpiralnem času trgovin, glede na katero bi zaposleni mesečno delali enako število nedelj kot sedaj (tj. 20 nedelj), pri čemer bi se cena dela po deseti oddelani nedelji zvišala za 50 centov. »V sindikatu na to vsekakor nismo pristali, delodajalci pa si niso bili enotni, da bi nam ponudili boljše pogoje. Prav to ni socialni dialog, ampak je kvečjemu pritisk, naj ostane tako, kot je, v katerem odzvanja še pokroviteljsko sporočilo: bodite veseli, da lahko delate,« poudarja Rožič. Pridobljena ponudba pa je tudi v praksi neizvedljiva, saj v dejavnosti trgovine bistveno primanjkuje človeških resursov. Pozitivni odziv na peticijo s strani zaposlenih v trgovini je vse navedeno še dodatno podprl: »V enem tednu smo tako verjetno prejeli več podpisov,  kot jih bodo posamezne parlamentarne stranke, ki sedaj vlagajo amandmaje, dobile na naslednjih volitvah,« pove Rožič. 

Pri pregledu amandmajev v sindikatu odločno zavračajo vsako dodajanje izjem za delo ob nedeljah, razen že dogovorjenih, in sicer prodajaln do 200 m2, bencinskih servisov (skladno z direktivo EU), nosilcev obrti,  prodajaln na letališčih, pristaniščih, železniških in avtobusnih postajah ter mejnih prehodih brez omejitev. Amandmaji, ki jih vlagajo posamezne stranke, da bi ustregle kapitalu in posameznim delodajalcem, ki predlagajo, da bi ob nedeljah delali prokuristi/direktorji ob pomoči študentov in upokojencev v prodajalnah do 200 m2 ali da bi se delalo 10 nedelj itd., so nesprejemljivi.

Razpravi se je pridružila tudi Frančiška Četković, Predsednica sindikata upokojencev, ki je podala svoj pogled na nekatere predloge amandmajev z vidika dela upokojencev: »Amandma, ki je bil vložen, je za upokojence nesprejemljiv. V Sindikatu upokojencev si v prvi vrsti prizadevamo za dostojne pokojnine, da bodo starejši lahko preživljali svoj čas po zasluženem oddelanem 40-letnem delu in dostojno živeli, ne pa da morajo vsi iskati dodatne zaposlitve. Sploh pa ne ob nedeljah. Odločno smo proti temu, da bi nam delodajalci zdaj ponujali oziroma celo dovoljevali dodatno delo in tako reševali nekatere lastnike trgovin.«

»Tudi v Sindikatu Mladi Plus podpiramo stališče Sindikata delavcev trgovine Slovenije in zavračamo vse predloge izjem,« je v nadaljevanju poudarila Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus. »Dijaki in študenti ne pristajajo na to, da so smatrani kot poceni delovna sila, ki lahko dela ob nedeljah, pri čemer študentsko delo niti ni regulirano z višjo postavko za delo ob nedeljah in praznikih. Vprašljivo je tudi to, ali je zakonsko dovoljeno, da se delo ob nedeljah naloži samo določenim kategorijam delavk in delavcev, samo na podlagi njihove starosti oz. na podlagi njihovega statusa na trgu dela. Menimo namreč, da gre v tem primeru za jasno diskriminacijo,«opozarja. 

Po petkovem glasovanju bo SDTS o razpletu obvestili vse zaposlene po elektronskih poštah, ki so jih navedli ob podpisu peticije, in po potrebi nadaljeval akcijo zbiranja podpisov vse do morebitnega novega referenduma. Zaposleni v trgovini prav tako ne bodo pozabili, katere stranke so glasovale proti njim na naslednjih volitvah. 

 

Poslano v vednost Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem in zainteresirani javnosti in medijem.

Posnetek novinarske konference je na voljo na spletni strani zsss.si

Generalni sekretar SDTS, 
Ladi Rožič

trgovka

 

 

Spoštovane zaupnice in zaupniki!

 

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) nadaljujemo s prizadevanjem za zakonsko zagotovljene proste nedelje za trgovce in trgovke. Bliža se ponovna obravnava v Državnem zboru RS, zato smo sprožili akcijo podpisovanja peticije za sprejetje Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bil dogovorjena na seji Odbora DZ za gospodarstvo, dne 15. 7. 2020. S tem stopnjujemo pritisk na odločevalce, saj želimo skupaj s trgovkami in trgovci še enkrat jasno povedati, da je skrajni čas za ta pomemben korak k izboljšanju življenj delavk in delavcev v trgovini. Razprava v DZ bo potekala konec septembra, med 22. 9. in 27. 9. 2020. Zberimo zadostno število podpisov ter zahtevajmo od poslank in poslancev, da upoštevajo voljo delavstva, torej tistih, ki jih ta zakon najbolj zadeva!

 

Zakaj peticija?

Peticijo podpisujemo zato, da delavke in delavci, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva, izrazijo podporo in se priključijo prizadevanjem, da trgovine ob nedeljah zapremo. Obenem pa nam peticija tudi omogoča, da se med seboj tesneje povežemo tako znotraj samih kolektivov kakor tudi na državni ravni in to akcijo izkoristimo za krepitev sindikata ter v naše vrste povabimo nove članice in člane. V to akcijo pa gremo nenazadnje tudi zato, da sebi in drugim pokažemo, da skupaj zmoremo!

 

Skupno sporočilo (besedilo peticije)

  • S podpisom izražam podporo aktivnostim za dosego cilja, to je zaprtje trgovin ob nedeljah, ter dovoljujem sindikatu, da moj podpis uporabi kot dokazilo v podporo.
  • ●S podpisom sporočamo, da bomo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte. Ne bomo se ustavili!
  • ●Poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju, saj z obstoječim kadrom ni možno planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, ipd.
  • S podpisom peticije dovoljujem Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, da moje podatke uporabi za ohranjanje stika pri nadaljnjih akcijah in povezovanj zaposlenih v sindikat.

Kako zbiramo?

Podpise zbirajte med trgovkami in trgovci in drugimi zaposlenimi v trgovinah na drobno. Podpisov ne zbirajte med strankami, prijatelji, znanci sorodniki ali mimoidočimi, ampak le med tistimi, ki so zaposleni v trgovinah.

 

Prilagoditev situaciji v poslovalnici (prepoved, pritiski ipd.)

Če je le mogoče, podpise zbirajte v trgovskem centru ali poslovalnici med vsemi zaposlenimi. Če zbiranje podpisov v poslovalnici zaradi nasprotovanja vodilnih ali zaradi objektivnih dejavnikov ni mogoče, podpise zbirajte v neposredni bližini poslovalnice (pred poslovalnico, dogovorite se z osebjem v kavarni, v kakšni drugi trgovini v centru itn., ali kjerkoli, kjer se sicer družite in zbirate).

 

S sodelavci skupaj naredite načrt, kako v čim krajšem času zbrati čim več podpisov med vami in ostalimi zaposlenimi v trgovinah v vaši bližini. Zbiranje podpisov je ustavna pravica! Nihče nam tega ne more prepovedati, vendar se ne izpostavljajte, če vodstvo ne dovoli zbiranja v prostorih poslovalnice, ampak organizirajte zbiranje podpisov v neposredni bližini (npr. v gostinskem lokalu, kamor hodite na kavo).  

 

Angažirajmo se skupaj! Natisnimo obrazce, razdelimo jih sodelavkam in vsem delavkam in delavcem zaposlenih v trgovini, ki jih poznamo. Zbrane podpise nam do 21. 09. 2020 pošljite na naslov sindikata: Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana ali pa sekretarju območne organizacije ZSSS v svojem kraju. Seznam in kontakte območnih organizacij najdete tukaj. Za več informacij in pomoč pri zbiranju podpisov lahko pokličete sekretarja območja ali pa: 041 950 395 (Andraž).

Skupaj smo močnejši in skupaj nam bo uspelo!

Vesna Stojanovič, predsednica

Ladi Rožič, generalni sekretar

 

 

 

Attachments:
Download this file (PETICIJA za zaprtje nedelj 11.09.2020.pdf)PETICIJA za zaprtje nedelj 11.09.2020.pdf[ ]111 Kb1200 Downloads

 

Izjava Ladija Rožiča, generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) ob sprostitvi vladnega ukrepa, ki je določal minimalni obratovalni čas prodajaln z živili in prepovedoval obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh

 

POZIV SINDIKATA DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE (SDTS) SVOJIM ČLANOM IN VSEM DELAVKAM TER DELAVCEM V SLOVENIJI

 

NE GREMO VEČ NAZAJ!

Delavke in delavci,

vlada je včeraj, 23. julija 2020, odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Pandemija koronavirusa nam je prinesla en prost dan v tednu, ki smo ga lahko v tem nadvse stresnem obdobju vnaprej načrtovali in preživljali na način, ki ustreza nam in ne našim šefom. Včeraj nam je vlada to možnost vzela. Že prihodnjo nedeljo bomo trgovke in trgovci ponovno na delovnih mestih kljub temu, da smo jasno izrazili naše stališče in želje. Anketa je pokazala, da nas kar 98 % podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, 95 % nas vztraja pri zaprtju trgovin ob nedeljah, ne glede na zmanjšanje mesečnega dohodka. Podobne rezultate je pokazala tudi anketa enega od trgovskih podjetij.

Dejstvo je, da se politične stranke in vlade ne menijo prav zares za usodo delovnih ljudi. Raje popuščajo interesom kapitala, ki zahteva, da smo mu delavke in delavci ves čas na razpolago. Dokler bomo tudi sami tako popuščali, se ne bo nič spremenilo na bolje. Tudi položaj nas, trgovk in trgovcev, je iz leta v leto slabši. Desetletja tečejo in mi, ki komaj živimo od svojega dela, delamo pod vse večjimi pritiski in čedalje več. Ob tem je naš čas z vsakim dnem vreden manj in manj. V času epidemije so nas vsi trepljali po ramenih in govorili: saj zmorete za skupno dobro. Kljub težkim razmeram smo zmogli, a zdaj se vse vrača v stare tirnice. To je torej zahvala, ki je bomo deležni? Dovolj nam je! Tega ne bomo dovolili! Čas je, da zapremo trgovine ob nedeljah in gremo naprej!

Veliko je stvari, ki jih je treba spremeniti. Nekje je treba začeti. In začeti je treba na edini način, ki lahko stvari spremeni – stopiti moramo skupaj. Postaviti je treba meje. Danes jo postavljamo mi, trgovke in trgovci, jutri jo bomo pomagali postaviti drugim. Medicinskemu osebju, učiteljem in učiteljicam, ko se bodo nanje spet spravili z varčevalnimi ukrepi. Gradbincem, ko jih bodo spet metali na cesto brez plačila. Delavcem in delavkam v tovarnah, ko jih bodo odpuščali in jim grozili, da bodo proizvodnjo preselili v kraje, kjer so plače še nižje in ljudstvo še bolj upognjeno.

Dovolj je! Dovolj je kravjih kupčij v parlamentu. Dovolj je vladnega sprenevedanja. Dovolj je popuščanja interesom kapitala. Vzeti nam hočejo naš čas, mi pa ga ne damo! Ne bomo več prosjačili! Ne bomo več stopili koraka nazaj! Naredimo korak naprej in zaprimo trgovine ob nedeljah. Uspelo nam bo, če stopimo skupaj. Podprite nas. Začnimo z nedeljami in nadaljujmo na drugih področjih. Zdaj se ne smemo več ustaviti!

Zato vas pozivamo, da nas podprete, se pridružite sindikatu, in skupaj z nami zahtevate zaprtje trgovin ob nedeljah!

KAJ LAHKO NAREDIMO?

 

1. Povejte sodelavcem in sodelavkam, da kljub temu, da so nekatere stranke v parlamentu izneverile ljudstvo, ne odstopamo od naših zahtev.

2. Pišite parlamentarnim strankam in vsem poslancem o njihovem mnenju glede dela v nedeljo in vaših pričakovanjih, da bodo septembra podprli zakon, kakršen je bil dogovorjen na seji Odbora za gospodarstvo v sredo, 15. 7. 2020.

3. Delite na Facebooku in drugih družbenih omrežjih objave v medijih in posnetek novinarske konference sindikata ter izrazite svojo podporo.

4. Pišite in osebno nagovorite svoje sodelavke, sodelavce, sosede, kolege, znance, ki delajo v trgovini, in jih povabite v sindikat, kajti le skupaj bomo lahko s trudom nadaljevali za izboljšanje družbenega standarda za vse.

5. Skličite sodelavke, sodelavce in zainteresirane trgovke oz. trgovce na sestanek in nas obvestite na tel. 01 / 434 12 53 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">SDTS@sindikat-zsss.si, da se dobimo in skupaj izberemo pot, kako naprej vse do sprejetje zakona!

 

PRIDRUŽITE SE NAM, SAJ SMO SKUPAJ MOČNEJŠI: 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Telefon: 01 / 434 12 53 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">SDTS@sindikat-zsss.si

www.sindikat-sdts.si

 

SDS, SMC IN SAB KLONILI POD INTERESI KAPITALA TER IZNEVERILI LJUDSTVO

 

Trgovke in trgovci smo na sredini novinarski konferenci (POSNETEK), na Odboru za gospodarstvu in v neodvisni anketi množično podprli zaprtje trgovin ob nedeljah, ne glede na ceno zavrnili neutemeljene in izsiljevalske argumente predstavnikov kapitala (TZS) ter jasno izrazili našo voljo.

 

Boj za zaprtje trgovin ob nedeljah traja že od leta 2003, ko se je več kot 57 % volivcev na referendumu odločilo, da se trgovine v nedeljo zaprejo. Po 17 letih se je ta odstotek le še povečal, saj je nedavna Vox Populi raziskava pokazala, da vsaj 87 % vseh prebivalk in prebivalcev v Sloveniji podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. V času epidemije Covid-19, ko so prodajalke in prodajalci vsakodnevno omogočali, da je življenje potekalo vsaj približno normalno, so bile trgovine ob nedeljah kar nekaj mesecev zaprte, ljudje pa so jasno videli, da nakupovanje ob nedeljah ni življenjskega pomena. Najpomembnejše je dejstvo, da kar 98 % delavk in delavcev v maloprodaji, torej ljudi, za katere gre pri tej spremembi, podpira zaprtje nedelj. Podoben rezultat je pokazala tudi anketa ene večjih maloprodajnih verig. Delavke in delavci smo torej jasno izrazili svoj interes. To je bilo ključno za naše aktivno sodelovanje v parlamentu in vse do včeraj je, kljub zavlačevanju in zavajanju, vse kazalo, da bo volja delavk in delavcev v trgovini uresničena.

 

Poslanci SDS, SMC in SAB so izglasovali dodaten amandma, s katerim so odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah prestavili na jesen. Ta poteza znova kaže resnični obraz parlamentarne demokracije, kjer naj bi veljali interesi ljudstva. Včerajšnje podaljšanje ni bilo v našem interesu – izsilili so ga interesi kapitala.  S tem so izigrali voljo delavk in delavcev v trgovinah in si kupili dodaten čas pri lobiranju poslanskih glasov, ki bi lahko ustavil uresničitev volje ljudstva. Referendum so interesi kapitala izigrali že leta 2003, s čimer je ljudstvo izgubilo svojo moč izražanja neposredne demokracije in vse kaže, da se zgodovina ponavlja. Poleg tega želi kapital s podporo določenih odločevalcev preko predlaganega amandmaja še dodatno prekarizirati in poslabšati delovne pogoje v trgovini ter namesto redno zaposlenih omogočiti dodatno zaposlovanje študentov in upokojencev. Upokojene delavke in delavci v trgovini, katerih mizerne pokojnine ne bodo nikoli omogočale preživetja, se bodo vrnili na svoja nekdanja delovna mesta s ciljem zagotavljanja lastnega preživetja. Trenutni sistem plačila, ki je celo nižji od minimalne plače (delodajalci zakonske obligacije dosegajo zgolj z doplačili do minimalne plače), zaposlenim  namreč ne omogoča ustvarjanja varne prihodnosti in mirne starosti. Namesto da bi upokojencem omogočili uživanje plodov svojega dela in namesto da bi študentom omogočili študij, z amandmajem odpiramo še eno zakonsko luknjo, kjer bodo ti delali za pokritje življenjskih stroškov. Za delavstvo je to nesprejemljivo!

 

V takih primerih lahko vsi jasno vidimo, da parlamenti niso institucije, v katerih naj bi sedeli »predstavniki ljudstva« in sprejemali odločitve, ki bi zasledovale interese delovnega ljudstva, temveč institucije, ki zgolj zasledujejo ozke zasebne interese kapitala.

 

Vendar se Sindikat delavcev trgovine Slovenije ne bo predal! Skupaj z delavkami in delavci bomo vztrajali do konca kljub temu, da nam del politike in kapital poskušajo vsiliti svojo voljo. Zato vse delavke in delavce pozivamo, da se nam pridružijo in nas podprejo v skupnem boju, tudi v obliki stavke, če bo ta potrebna. Zaprtje trgovin ob nedeljah, s čimer branimo minimalne delavske standarde, je le prvi korak. Skupaj lahko dosežemo še veliko več – in šele začeli smo.

 

KAJ LAHKO NAREDIMO?

 

1. Povejte sodelavcem in sodelavkam, da kljub temu, da so nekatere stranke v parlamentu izneverile ljudstvo, ne odstopamo od naših zahtev.

2. Pišite parlamentarnim strankam in vsem poslancem, kaj si mislite glede dela v nedeljo in da od vseh pričakujete, da bodo septembra podprli zakon, kakršen je bil dogovorjen na seji Odbora za gospodarstvo v sredo, 15. 7. 2020.

3. Delite na Facebooku in drugih družbenih omrežjih objave v medijih in posnetek novinarske konference sindikata ter izrazite svojo podporo.

4. Pišite in osebno nagovorite vaše sodelavke, sodelavce, sosede, kolege, znance, ki delajo v trgovini in jih povabite v sindikat, kajti le skupaj bomo lahko nadaljevali s trudom za izboljšanje družbenega standarda za vse.

5. Skličite sodelavke, sodelavce in zainteresirane trgovke oz. trgovce na sestanek in nas obvestite na tel. 01 / 434 12 53 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., da se dobimo in skupaj izberemo pot, kako naprej vse do sprejetje zakona!

 

PRIDRUŽITE SE NAM, SAJ SMO SKUPAJ MOČNEJŠI:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Telefon: 01 / 434 12 53

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

www.sindikat-sdts.si

 

 

Poslano predstavnikom zaposlenih v trgovini, Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

Lepo vas pozdravljamo,

Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS

 

 

Brošura SDTS: delo ob nedeljah

Attachments:
Download this file (SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg)SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg[ ]334 Kb32 Downloads

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.