Ponedeljek 6 Julij 2020

Upravi Lidl Slovenija d.o.o.

Ljubljana, 12. 05. 2020

Zadeva: Poziv sindikata LIDL - uredite razmere v poslovalnicah

V teh čudnih časih, ko se svet sooča z mnogimi težavami, tudi delavke v Lidlu nismo izvzete. Covid-19 ogroža zdravje vseh. Nekatera podjetja so morala prekiniti z delom, spet druga se soočajo s specifičnimi dodatno obremenjujočimi zakonskimi določili in z izpadom prometa. Država se trudi gospodarstvu ponuditi roko solidarnosti z ukrepi, kot so oprostitev davkov in prispevkov, ponudbo plačanega čakanja na delo delavcem za delodajalce, ki se soočajo z začasno zmanjšano potrebo po delovni sili, plačano odsotnost za varstvo otrok, ki trenutno ne morejo v šole, v primeru okužbe pa država prevzema tudi odgovornost za plačilo delavčevega bolniškega staža, od prvega dne dalje.

V Lidlu se delavci trenutno soočamo z novimi obremenitvami, večjo nepredvidljivostjo in negotovostjo. Spremembe urnikov so še pogostejše, v marsikateri poslovalnici delavke in delavci kopičimo minus ure, nove sodelavke pa še težje in redkeje dobijo podaljšanje pogodbe o zaposlitvi. Obenem se povečujejo pritiski in zahteve na nas, ki smo ostale, naj v že tako omejenem času, ki nam je na voljo, opravimo še več dela.

Po novih zakonskih določilih in Lidlovih smernicah, moramo, poleg vseh rednih zadolžitev v trgovini, tudi razkuževati in s tem skrbeti tako za lastno kot tudi za varnost vseh kupcev. Blagajniški terminali naj bi se razkuževali po vsaki uporabi stranke, razkuževale naj bi se tudi vse ostale površine, s katerimi stranke pridejo v stik - blagajniški trakovi, odlagalni trakovi, lopatice pri kruhu, ročaji zamrzovalnih skrinj in še kaj bi se našlo. Tudi pri dopeki kruha se zahteve stopnjujejo. Zdaj moramo delavci določene artikle pakirati. Priprava desetih ali stotih paketkov embaliranih kajzeric, pšeničnih štručk in rogljičkov, je časovno zahtevno, drugega dela pa tudi ni nič manj. Na blagajni se je specifika dela spremenila, saj je obravnavanje strank z enako hitrostjo preprosto nemogoče. Že pri uporabi dvodelnih blagajniških odlagalnih predalčkov se zakomplicira, saj stranka ne sme pristopiti bližje blagajničarki, dokler predhodna ne odide. Nenazadnje, morajo tudi stranke ravnati družbeno odgovorno in med sabo držati fizično razdaljo. Tudi zlaganje artiklov na trak poteka počasneje, saj lahko artikle na trak zlaga le ena stranka naenkrat. A ker je vse več posameznikov z večjimi nakupi, je tempo nakupovanja še počasnejši in ne dosega običajne Lidlove hitrosti, zato tudi me ne dosegamo zahtevane hitrosti.

Na vseh delovnih pozicijah se od nas zahteva uporaba mask, po navodilih naj bi se te maske menjale vsaj vsake 3 ure, oziroma takrat, ko se navlažijo. Skoznje je oteženo dihanje, kar pripomore k vrtoglavici in utrujenosti delavcev. Pogosteje si moramo umivati in razkuževati roke. Tudi med zlaganjem blaga moramo strankam po najboljših močeh omogočati fizično distanco, torej, počakati, da se stranka umakne na primerno distanco preden smemo mimo, vse to pa tekom dneva vzame kar nekaj zelo dragocenih minut in oteži že tako zahteven delovni proces. S trenutnim številom delavk v večini poslovalnic ukrepi enostavno niso izvedljivi, s čimer je ogroženo zdravje vseh nas delavk, pa tudi strank in širše družbe. Ti ukrepi so nujni za varnost našega zdravja, zato nam jih Lidl kot delodajalec mora omogočiti. Trenutno stanje je nevarno tudi s strani morebitnih inšpekcijskih nadzorov, saj je dovolj že en obisk inšpektorja v civilu, za dokaze, da terminalov ne razkužujemo.

Zaradi vseh naštetih razlogov, pa še kakšnega več, ki se še ni prebil na seznam najbolj perečih, apeliramo na Vas, Lidl, da do nadaljnjega pri zahtevani storilnosti upoštevate trenutno specifiko dela. In sicer:

1. Spustite zahtevano produktivnost.
  2. Na vsako izmeno dodate več delavcev, da bomo lahko nudili varno okolje strankam, zadostili zakonskim normativom in delovali družbeno odgovorno, saj je zajezitev bolezni odgovornost vseh nas.

Ta ukrep bi z večjim številom delavk in delavcev na vsaki izmeni hkrati rešil ali vsaj upočasnil nabiranje minus ur, ki si ga nihče med delavci ne želi. Tako bi lahko podaljšali pogodbe tudi novo zaposlenim delavkam, ki se jim pogodbe o zaposlitvi zdaj praviloma ne podaljšujejo. V poslovalnicah, kjer je delavk dovolj, bi namesto varnostnikov lahko Lidlove delavke kontrolirale uporabo mask pred vstopom v trgovino, s čimer bi razbremenile varnostnika, ki bi lahko opravljal delo, za katero je prvotno zaposlen.

Ravno zato si delavke in delavci želimo imeti besedo pri upravljanju z lastnim časom in delovnimi pogoji. Ne želimo, da se nas sili v izrabo letnega dopusta v časovnih obdobjih, ki jih določi Lidl, saj je dopust naša pravica, ki jo lahko porabimo za sprostitev in odhod na lepše in nikakor ne tako kot to poteka trenutno, ko zaradi izrednih razmer ne smemo nikamor.

Želimo, da se nam, delavkam in delavcem ponudi alternativa in možnost soodločanja: izbira med čakanjem na delo ali koriščenjem ur, pojasnilo, da lahko delavka z otroci koristi tudi nadomestilo za varstvo otrok. Varstvo otrok ni tabu, uporaba te pravice pa naj bo spoštovana. Del dialoga je lahko tudi pogovor o začasni izposoji delavke v drugo poslovalnico, ki je bolj kadrovsko bolj podhranjena, če se delavka s tem strinja. Seveda je tudi dopust odprta možnost, vendar naj bo izbira med zgornjimi možnostmi osebna individualna odločitev posameznika.

Pozivamo vas k takojšnjemu ukrepanju v zvezi z omenjenimi problematikami. O vseh nadaljnjih korakih nas obvestite.

Sindikat LIDL

Predsednica Tjaša Kozole, l. r.

Generalni sekretar SDTS

Ladi Rožič