uk1

Application Developer

Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

Image is not available

Application Developer

Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

STE ZAPOSLENI V TRGOVSKEM PODJETJU?
Vam delodajalec pravilno izračunava plače in socialne prispevke?

Art Director & Photographer

Photographer & Illustrator

Arrow
Shadow

AKTUALNO

BREZPLAČNA STROKOVNA IN PRAVNA POMOČ

SOCIALNA POMOČ

Datum: 11. 6. 2020

JAVNO PISMO

Naslovnik: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije

Spoštovani predsednik Vlade Janez Janša,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije spoštujemo vaš poziv k socialnemu dialogu ob pomembnem vprašanju nedeljskega zaprtja trgovin. V tem oziru smo dne 5. 6. 2020 od Trgovinske zbornice Slovenije prejeli poziv k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v trgovinski dejavnosti, katerega namen je zaustavitev postopka sprejema sprememb Zakona o trgovini. Za Sindikat delavcev trgovine Slovenije predlog Trgovinske zbornice Slovenije ni sprejemljiv, saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč̌ predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih. Prav zato zahtevamo, da se postopek obravnave Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (EPA: 1156-VIII – predlog zakona), ki ga je v parlamentarno proceduro vložila stranka Levica s prvopodpisanim Luko Mescem in ki predvideva spremembo 8. člena Zakona o trgovini (Ur. l. RS, št. 24/08 in 47/15), nadaljuje nemoteno.

Vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta buri mnenje slovenske javnosti, a se Zakon o trgovini (ZT-1) v zadnjih 12 letih ni bistveno spremenil. Ob tem vas vljudno prosim, da nam obrazložite, kako je mogoče, da se rezultat referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah iz leta 2003 ni nikoli udejanjil? Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala?

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) smo s Centrom za družbene raziskave (CEDRA) v maju 2020 izvedli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki razkriva, da kar 98 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. 95 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, saj izjemno hude delovne obremenitve ne odtehta noben denar.

Prav tako je potrebno razumeti, da upadu prometa v trgovinski dejavnosti primarno botruje upad prometa avtomobilske industrije, pri čemer so specializirane prodajalne z motornimi vozili ob nedeljah in praznikih že tradicionalno zaprte. Realni prihodek od prodaje živil se je v obdobju od januarja do aprila 2020 glede na enako obdobje leta 2019 pravzaprav povišal realno za 1,8 %. Potrošniki se danes normalno vračajo v trgovine in ob tem se ne pritožujejo nad zaprtimi trgovinami ob nedeljah. Kje torej leži resnica?

Prav tako so številni trgovci in trgovke zaradi zlorabe sistema neenakomerne razporeditve delovnega časa s strani delodajalcev primorani v delo, ki presega 40 ur na teden. Redno zaposlenih v trgovinski dejavnosti primanjkuje, zato delodajalci te nadomeščajo s študentskim delom in agencijskimi delavci. Delodajalci si na ta način zagotovijo spoštovanje zakonodaje, a za kakšno ceno in na čigav račun?

Poslano predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janšu in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

Generalni sekretar

Ladi Rožič

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana