Torek 7 April 2020

Datum: 20. 3. 2020

ODGOVOR Sindikata delavcev trgovine Slovenije: Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

Spoštovani,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije podajamo odgovor na Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je danes izdala vlada.

Ladi Rožič, generalni sekretar v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije:

"Vlada Republike Slovenije nam je danes delno le prisluhnila, a želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo. Če bi nam zares prisluhnili, bi namreč razumeli, da določitev obratovalnega časa najmanj do 18. ure za večje trgovine ne bo prineslo želenega učinka bolj razpršene potrošnje, kar naj bi po mnenju Vlade bil namen tega odloka. Če bi to želeli, bi morali še državljanom na dom poslati urnik, kdaj naj gredo v trgovino, ker sicer bodo gneče ob določenih urah v dnevu še vedno enake.

Kje pa je pravzaprav težava v delu najmanj do 18. ure? Naj ponovno pojasnimo, kolektivi v trgovinah so podhranjeni, nekateri delodajalci pa še vedno zlorabljajo trenutno nakupovalno mrzlico zaradi lastne želje po dobičkih. Zaposleni zato delajo nadure, zaradi bojazni pred izgubo službe pa nekateri prihajajo na delovno mesto celo z znaki prehlada ali vročine. To v tem času nikakor ni primerno, zato v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pozivamo, da se odlok popravi z omejitvijo delovnega časa do maksimalno 18. ure. Zdravje zaposlenih v trgovini in vseh državljanov RS je namreč najpomembnejše in poskrbeti moramo za njihovo zaščito. Sindikat delavcev trgovine Slovenije bo zato izvajal striktni nadzor nad zlorabo te ureditve s strani delodajalcev in v primeru kopičenja nadur zgolj in samo zato, da bi trgovinam omogočili večje zaslužke, bomo zaposlene v posameznih enotah pozvali k stavki na način, da ostanejo doma.

Drugi problem je ta, da določitev odpiralnega časa pravzaprav sploh ne zagotavlja bolj razpršene potrošnje. Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati. Te se v zgolj nekaj sekundah znajdejo vse hkrati na oddelku sadja in zelenjave. Ljudje med seboj ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo. Zaposleni poročajo o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni agresiji.

Če na Vladi menijo, da bodo s takšnimi ukrepi rešili trenutne težave v trgovinski dejavnosti, si mečejo pesek v oči. Potrebni bi bili razumni ukrepi, med drugim vzpostavitev nadzora z varnostno službo tako pred trgovinami kot tudi na posameznih kritičnih oddelkih v trgovinah. S tem odlokom nismo rešili ključnih izzivov, zato Vlado ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivamo k vzpostavitvi dialoga s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije."

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas.

Poslano v ukrepanje na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, Inšpektoratu RS za delo, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, zainteresirani javnosti in medijem.

Generalni sekretar

Ladi Rožič