Torek 7 April 2020

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije podajamo dodatno pojasnilo zahteve, vezane na vladno dopolnitev Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki določa obratovalni čas za prodajalne z živili.

Ladi Rožič, generalni sekretar v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije:

»Zaradi pomanjkanja zdravih zaposlenih danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni. Delodajalci kadre intenzivno iščejo prek najrazličnejših kanalov, tudi kadrovskih agencij. Če izgubimo zaposlene, ki danes junaško opravljajo svoje delo, se tako mi kot delodajalci bojimo sesutja trgovinskega sistema, v skrajnem primeru celo zaprtja. V tem oziru je vladni odlok tisti, ki je neodgovoren. Situacija je urgentna in se mora nemudoma urediti, zato smo postavili rok 24 ur za popravek ukrepa in grožnja s stavko ostaja realna možnost v skrajni sili. Danes so nas kontaktirali tudi predstavniki delodajalcev, med njimi vodje na najvišjih nivojih, ki pojasnjujejo, da se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi, da nimajo dvojnih izmen in da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati.

Predlagamo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. Povsem nesmiselno je, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta. V ukrepu pa vsekakor pozdravljamo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako prednostni vstop v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu. Sicer pa naj nam odločevalci pojasnijo in argumentirajo, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas. Ukrep bo v teh primerih prinesel samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah.«

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas.

Poslano v ukrepanje Vladi Republike Slovenije in v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem, Inšpektoratu RS za delo, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in zainteresirani javnosti in medijem.

Več v priponki.

Ladi Rožič, generalni sekretar

Attachments:
Download this file (19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf)19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf[ ]108 Kb21 Downloads