Sreda 20 Februar 2019

 

povracilo

Pobuda za izplačilo 13. plače

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (ZSSS) in Trgovinski zbornici Slovenije smo si več let prizadevali za manjšo obdavčitev božičnice oziroma 13. plače, kar nam je z zadnjo spremembo dohodninske zakonodaje tudi uspelo. Takšna davčna razbremenitev pomeni, da bodo zaposleni konec leta lahko prejeli nagrade, ki bodo višje v neto znesku.

Spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh-2R) veljajo in so se začele uporabljati od 1.1.2017 dalje. Sprememba zakona pravi, da se del plače za poslovno uspešnost po ZDR-1, izplačana enkrat v koledarskem letu, ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 70% povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji.

Tako bodo zaposleni pri izplačilu 13. plače ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost enkrat letno, plačali zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 70% povprečne mesečne plače zaposlenih v RS pa je oproščen plačila dohodnine.

Zato Sindikat delavcev trgovine Slovenije poziva, da v skladu z določili Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2017 zagotovite izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

Sindikat delavcev trgovine Slovenije prav tako poziva, da najkasneje v mesecu decembru 2017 zagotovite izplačilo »božičnice« v vseh primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

 

Generalni sekretar                                                                                       Predsednica

     Ladi Rožič                                                                                             Vesna Stojanovič

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.