Sobota 18 November 2017
Prijava Registracija

Prijavi se na spletno stran

Uporabnik ime *
Geslo *
Zapomni si me

Registracija v spletno stran

Polja označena z (*) morajo biti izpolnjena.
Ime *
Uporabnik ime *
Geslo *
potrdi geslo *
E-naslov *
potrdi E-naslov *
Captcha *

JAVNI POZIV SLOVENSKEMU TOŽILSTVU IN POLICIJI, DA KONČNO RAZIŠČE NEČEDNOSTI OKOLI PRODAJE MERCATORJA AGROKORJU

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo že v času postopkov prodaje opozarjali, da prodaja največjega slovenskega trgovca, z dominantnim tržnim deležem, finančno šibkemu in strateško neustreznemu kupcu pomeni nepopravljivo škodo, ne samo za slovensko trgovino temveč tudi za slovensko živilsko-predelovalno industrijo in slovenskega kmeta. Celo več, dvakrat smo uspeli ustaviti prodajo.

Opozarjali smo, da pomeni prevzem Mercatorja s strani Agrokorja poleg reševanje Agrokorja in hrvaške živilske industrije, predvsem reševanje tujih kreditorjev Agrokorja, in sicer na način, da bi teža velike večine “sinergij” skupnega podjetja padle na ramena slovenskega delavca, slovenske industrije, slovenskega kmeta in nenazadnje slovenskega bančnega sistema. Prepričani smo bili, da prevzem pomeni odpuščanje slovenskih delavcev v trgovini, izrivanje slovenskih proizvajalcev na račun hrvaških in zapiranje prodajnih poti za slovenskega kmeta, kakor tudi udarec za slovenske banke zaradi poslabšanja kreditne sposobnosti slovenske živilske industrije, ki presegajo obseg kupnine za Mercator.

Prepričani smo, da je prodaja Mercatorja Agrokorju strateška slovenska napaka brez primere. Slovenska javnost je temu prevzemu že od nekdaj v veliki večini nasprotovala. V letu 2017 se je izkazalo, da Agrokor Mercatorja ni kupil z denarjem, temveč z dodatnim zadolževanjem preko pik obveznic. Zaradi nezmožnosti vračanja dolgov do bank je Agrokor tik pred stečajem in Mercator bo znova pred, tokrat deseto, prodajo. Kaj to pomeni za zaposlene v Mercatorju še ne vemo, slovenska Vlada pa z instant ukrepi, kot so zakon o Mercatorju, skuša rešiti kar se da.

Od vas zahtevamo, da se preiskava o okoliščinah prodaje nadaljuje in ob tem navajamo dejstva, da je slovenska politika na čelu z NLB v času devete prodaje Mercatorju nerazumno zvišala obrestne mere za kredite na 12 %.

Tako nerazumno visoke obrestne mere pa so bile povod takratni politiki, da je prodajo potrdila ne oziraje se na to, da je Mercator redno poravnaval obveznosti. Govorilo se je tudi o visokih provizijah »razumnikom«, ki so podpirali prodajo. Vse to je raziskoval tudi Nacionalni preiskovalni urad in upamo, da ni zaradi visokih provizij, o katerih se govori ali celo pritiska politike, preiskavo prekinil.

Pričakujemo, da bo preiskava ugotovila kaj se je takrat dogajalo, ne le zaradi velike škode, katero je prodaja povzročila slovenskim davkoplačevalcem, temveč tudi, da končno postanemo pravna država. Kot neizpodbiten dokaz, da je bila prodaja Mercatorja prirejena s strani NLB pa je, da je NLB z obrestno mero podobno ravnal pri prodaji Pivovarne Laško.

Pričakujemo, da boste v interesu slovenskih davkoplačevalcev in zaposlenih vašo preiskavo nadaljevali ter nas o rezultatih preiskave obvestili.

Generalni sekretar

mag. Ladi Rožič