Ponedeljek 21 Oktober 2019

Spoštovane članice, spoštovani člani !

Poslanci  Državnega zbora so 25. septembra 2015 v prvi obravnavi s 75 glasovi za in nobenim proti podprli predlog zakonske spremembe definicije minimalne plače, ki smo ga v parlamentarno proceduro vložili sindikati. V izjemno kratkem času smo zbrali več kot 11.000 podpisov podpore volivk in volivcev, kar je bil predpogoj za obravnavo predloga Zakona v Državnem zboru.

S predlogom želimo sindikati iz definicije minimalne plače izvzeti dodatke za neugoden delovni čas, torej za delo ponoči, v nedeljo in delo na praznike. Če bo zakon potrjen tudi v nadaljnjem postopku bo po 20 letih končno odpravljena krivica, zaposleni prejemniki minimalne plače pa bodo prejeli izplačan dodatek za delo ponoči, v nedeljo ali na praznike na minimalno plačo.

Do sedaj so namreč vsi prejemniki minimalne plače prejeli enako plačilo v višini 790,73 eur bruto, ne glede na to, da so nekateri delali v pogojih nočnega, nedeljskega ali prazničnega dela, medtem ko so bili drugi ta čas doma. Plačilo konec meseca je bilo za vse enako. Z izvzemom dodatka za neugoden čas bomo odpravili neenako obravnavo zaposlenih, ki prejemajo minimalno plačo in ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času glede na tiste delavce, ki prav tako prejemajo minimalno plačo, vendar svojega dela v neugodnem delovnem času ne opravljajo.

Sindikalni pozdrav!!

mag. Ladi Rožič, sekretar