Torek 23 Julij 2019

SINDIKATI ŽELIMO SPREMENITI KRIVIČNO DEFINICIJO MINIMALNE PLAČE TUDI Z VAŠO POMOČJO !!!!!!

Minimalna plača v nasprotju s prepričanjem, ki se ga poskuša uveljaviti v Sloveniji, predstavlja plačo in s tem plačilo za opravljeno delo. Ne gre za socialni korektiv, ne gre za darilo. Gre za plačo, ki naj bi v skladu s konvencijo Mednarodne organizacije dela omogočala dostojno življenje delavcu in njegovi družini. Govorimo o plači, ki jo posameznik zasluži za cel mesec trdega dela. Nesprejemljivo je, da ne omogoča dostojnega življenja in da morajo zaposleni ob tem, da cel mesec trdo delajo tako ponoči, v nedeljah, ob praznikih, v težkih pogojih dela, po pomoč na Rdeči križ ali Karitas, da lahko preživijo.

Sama višina pa ni edini problem naše minimalne plače.

Naši člani, prejemniki minimalne plače, zahtevajo nujno odpravo krivic, saj prejmejo za delo ponoči, v nedeljo in na praznike enako plačilo kot tisti, ki v teh pogojih ne delajo.

Prav z namenom odprave te anomalije je sedem sindikalnih central skupaj pristopilo k pripravi sprememb zakona o minimalni plači.

Ključni problem slovenske minimalne plače in njene definicije je tako ta, da je definirana za polni delovni čas, zaradi česar se vanjo vštevajo vsi dodatki. Zato zaposleni, prejemniki minimalne plače, prejmejo enako plačilo ne glede na to, v kakšnih posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa delajo, kako so uspešni in koliko let delovne dobe imajo. Izplačilo je konec meseca enako za vse.

V Zvezi svobodnih sindikatov smo v zelo kratkem času zbrali 29 000 podpisov in jih vložili v državni zbor kar nam je omogočilo, da smo v parlamentarno proceduro lahko vložili zakonske spremembe zakona o minimalni plači kateri bo izključil dodatke, ki pripadajo delavcu za neugoden delovni čas, torej za nočno, nedeljsko in praznično delo.

V nadaljevanju pa je predsednik državnega zbora določil, da moramo v 60 dneh od 1. septembra 2015 zbrati 5000 podpisov, ki morajo biti overovljeni na Upravnih enotah. V kolikor nam bo to uspelo in PREPRIČANI SMO, DA NAM Z VAŠO POMOČJO BO, se bo pričel postopek v Državnem zboru.

Tako se v primeru, če bo naš predlog potrjen s strani poslancev državnega zbora, v minimalno plačo ne bodo več vštevali dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Dodatki za delo ponoči, za delo v nedeljo in za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu pa se bodo prišteli k minimalni plači.

Kako bodo poslanci glasovali in kdo je bil za to in kdo proti, da se krivični zakon spremeni vas bomo obvestili.

TOREJ ODDAJTE PO 1. SEPTEMBRU SVOJ PODPIS NA UPRAVNI ENOTI IN SE PRIDRUŽITE SINDIKATOM V BOJU ZA ODPRAVO KRIVIC.

Lep pozdrav,

Ladi Rožič, sekretar