Nedelja 15 December 2019

V sindikatu delavcev trgovine Slovenije smo v decembru 2012 delodajalskim organizacijam oziroma podpisnikom Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije podali pobudo za začetek pogajanj o potrebnih spremembah Tarifne priloge h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije.

Izplačane plače v trgovini, še posebej pa najnižje osnovne plače, ki predstavljajo osnovo za izračun plač, so tako nizke, da ne omogočajo preživetja. Minimalna plača tako ostaja stalnica plačnega sistema dejavnosti trgovine. Vedno več delavcev prejema minimalno plačo, ali še huje, da delodajalci doplačujejo razliko do polne minimalne plače. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije smo prepričani, da je potrebno na področju plač napraviti preboj, ki bo tudi za delavce v trgovini pomenil, da zaslužek za njihovo delo ne predstavlja zgolj socialnega dna. Zavedamo se težav, ki jih imajo delodajalci zaradi upada prometa, še bolj se pa zavedamo težav, ki jih imajo delavci, ki s svojimi mezdami ne morejo več preživeti. Zato smo na delodajalske organizacije poslali zahtevo po spremembi tarifnega dela Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije. Ob enem pa smo tudi na seji ekonomsko socialnega sveta zahtevali spremembo zakona o minimalni plači. Po našem prepričanju bi morala biti minimalna plača osnova katero se lahko nadgradi z dodatki (na delovno dobo, uspešnost itd.).

Naj spomnim, da smo podpisniki kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije prejšnji dogovor o spremembah Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije in tarifne priloge h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije podpisali 22. aprila 2011 (Ul RS 30/2011).. Dogovorili smo se, da je kolektivna pogodba sklenjena za določen čas, in sicer do 31.12.2013. V tarifni prilogi h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije pa smo določili višino najnižjih osnovnih plač, višino povračila stroškov za prehrano med delom ter višino regresa za letni dopust za leto 2011. V mesecu juliju 2012 smo se dogovorili o višini prevoza na delo, višini povračila stroška prehrane med delom ter o načinu in višini regresa za letni dopust za leto 2012. V lanskem letu pa ni bilo mogoče doseči dogovora o načinu uskladitve najnižjih osnovnih plač (NOP). Prav zaradi tega smo v decembru 2012 podali pobudo za uskladitev najnižjih osnovnih plač (NOP). Da usklajevanje plač z inflacijo pomeni le ohranjanje realne vrednosti plač je osnovno dejstvo ekonomske teorije zaradi česar pomeni tudi osnovo socialnega dialoga in sredstvo za ohranjanje socialnega miru.

Vedno več je pozivov in klicev članov in predsednikov sindikatov po zaostritvi pogajalskih zahtev, saj je od uskladitve NOP minilo precej časa, v obdobju od začetka maja 2011 do konca decembra 2012, pa je stopnja inflacije znašala kar 3,1 %.  Poleg tega je v januarju 2013 prišlo tudi do uskladitve minimalne plače, ki sedaj znaša 783,66 EUR zaradi česar se le-ta umešča vedno višje v TR naše kolektivne pogodbe.

Glede na navedeno vas seznanjamo, da so se pogajanja za tarifni del, torej za aneks h KPDT pričnela 23.01.2013 in še vedno trajajo. O zaključku pogajanj vas bomo obvestili.