Sobota 18 November 2017
Prijava Registracija

Prijavi se na spletno stran

Uporabnik ime *
Geslo *
Zapomni si me

Registracija v spletno stran

Polja označena z (*) morajo biti izpolnjena.
Ime *
Uporabnik ime *
Geslo *
potrdi geslo *
E-naslov *
potrdi E-naslov *
Captcha *

ZDR

13. aprila 2013 je začel veljati nov Zakon o delovnih razmerjih oziroma »delavska ustava«, zato vas želim seznaniti z nekaterimi bistvenimi spremembami.

Delodajalci so želeli zmanjšati stroške dela, ukiniti dodatek na delovno dobo, plačan odmor za malico, povračilo prevoza na delo, odpravnino ob upokojitvi kot tudi znižati odpravnine in skrajšati odpovedne roke. Sindikati smo temu nasprotovali in ohranili plačan odmor za malico, dodatek za delovno dobo, povračilo potnih stroškov, nespremenjen sistem nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela, nespremenjen sistem določanja dolžine letnega dopusta kot tudi višino denarnega nadomestila za čas brezposelnosti.

Zaradi nas je bila uvedena odpravnina za določen čas in večja zaščita agencijskih in napotenih delavcev. Prav tako lahko po novem delavec kateremu delodajalec zaradi  bolniške odsotnosti daljše od 30 dni ne izplača nadomestila plače to zahteva od  Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v primeru, ko mu delodajalec ne bo v celoti plačal socialnih prispevkov pa lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (z vsemi pravicami na zavodu za zaposlovanje in odpravnino).

Dosegli smo tudi, da bo neplačevanje plač in regresa za letni dopust najstrožje kaznovano, plačilna lista pa je postala izvršilni naslov - delavec bo v primeru neizplačane plače, na podlagi izdane plačilne liste, ki je za delodajalca obvezna lahko neposredno vložil izvršilni predlog; tako ne bo več potrebno vlagati tožbe, temveč se bo lahko neposredno in takoj zahtevalo plačilo plače s pomočjo izvršbe.

Posebej vas opozarjamo na to, da bodo po novem pred odpovedjo varovani tisti delavci, ki bodo imeli 58 let ali pa jim bo do polne upokojitve manjkalo 5 let pokojninske dobe (prehodno obdobje do leta 2017). Odpovedni roki se skrajšujejo kot se spreminja nadomestilo plače za čas čakanja na delo doma iz sedanjih 100 % znižuje na 80 %.

Za dodatne informacije smo članom na razpolago.