uk1

Application Developer


Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

Image is not available

Application Developer


Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

STE ZAPOSLENI V TRGOVSKEM PODJETJU?
Vam delodajalec pravilno izračunava plače in socialne prispevke?

Art Director & Photographer

Photographer & Illustrator

Arrow
Arrow
Shadow
Slider

AKTUALNO

Preberite

BREZPLAČNA STROKOVNA IN PRAVNA POMOČ

Preberite

SOCIALNA POMOČ

Preberite

ZDR 

13. aprila 2013 je začel veljati nov Zakon o delovnih razmerjih oziroma »delavska ustava«, zato vas želim seznaniti z nekaterimi bistvenimi spremembami.

Delodajalci so želeli zmanjšati stroške dela, ukiniti dodatek na delovno dobo, plačan odmor za malico, povračilo prevoza na delo, odpravnino ob upokojitvi kot tudi znižati odpravnine in skrajšati odpovedne roke. Sindikati smo temu nasprotovali in ohranili plačan odmor za malico, dodatek za delovno dobo, povračilo potnih stroškov, nespremenjen sistem nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela, nespremenjen sistem določanja dolžine letnega dopusta kot tudi višino denarnega nadomestila za čas brezposelnosti.

Zaradi nas je bila uvedena odpravnina za določen čas in večja zaščita agencijskih in napotenih delavcev. Prav tako lahko po novem delavec kateremu delodajalec zaradi  bolniške odsotnosti daljše od 30 dni ne izplača nadomestila plače to zahteva od  Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v primeru, ko mu delodajalec ne bo v celoti plačal socialnih prispevkov pa lahko poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (z vsemi pravicami na zavodu za zaposlovanje in odpravnino).

Dosegli smo tudi, da bo neplačevanje plač in regresa za letni dopust najstrožje kaznovano, plačilna lista pa je postala izvršilni naslov - delavec bo v primeru neizplačane plače, na podlagi izdane plačilne liste, ki je za delodajalca obvezna lahko neposredno vložil izvršilni predlog; tako ne bo več potrebno vlagati tožbe, temveč se bo lahko neposredno in takoj zahtevalo plačilo plače s pomočjo izvršbe.

Posebej vas opozarjamo na to, da bodo po novem pred odpovedjo varovani tisti delavci, ki bodo imeli 58 let ali pa jim bo do polne upokojitve manjkalo 5 let pokojninske dobe (prehodno obdobje do leta 2017). Odpovedni roki se skrajšujejo kot se spreminja nadomestilo plače za čas čakanja na delo doma iz sedanjih 100 % znižuje na 80 %.

Za dodatne informacije smo članom na razpolago.

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by