Sobota 24 Februar 2018
Prijava Registracija

Prijavi se na spletno stran

Uporabnik ime *
Geslo *
Zapomni si me

Registracija v spletno stran

Polja označena z (*) morajo biti izpolnjena.
Ime *
Uporabnik ime *
Geslo *
potrdi geslo *
E-naslov *
potrdi E-naslov *
Captcha *

Holidays

Sindikat delavcev trgovine Slovenije objavlja razpis za letovanje v letu 2018 v naslednjih počitniških enotah:

-       apartma v Bohinjski Bistrici, primeren za letovanje največ štirih oseb,

-       apartma v Prekmurski vasi (Terme 3000 Moravske toplice), primeren za letovanje največ štirih oseb (3+1),

-       apartma v apartmajskem naselju Vivat (Moravske toplice), primeren za letovanje največ šest oseb (5 + 1),

-       apartma Novigrad – Hrvaška, primeren za letovanje največ pet oseb (4+1),

-       prikolica Fiesa, primerna za letovanje največ pet oseb (5),

-       hišica v Termah Čatež, primerna za letovanje največ 5 oseb (4+1).

Opis posameznih počitniških enot lahko preberete s klikom na povezavo kakor tudi opravite spletno rezervacijo.

RAZPISANI TERMINI IN POGOJI:

-       razpisani so tedenski termini (sedem dni),

-       razpis za rezervacije terminov za člane SDTS, za obdobje od 1.4.2018 do 31.12.2018 poteka do 9.3.2018,

Menjave letujočih v počitniških enotah Bohinjska Bistrica, Prekmurska vas, Terme Vivat in Terme Čatež so ob nedeljah (zapustitev objekta do 11. ure, prihod v objekt po 11. uri).

Menjave letujočih v počitniških enotah Novigrad – Hrvaška in Prikolici Fiesa so ob sobotah (zapustitev objekta do 11. ure, prihod v objekt po 11. uri).

Izpolnjene prijavnice (dobite jih pri sindikalnih zaupnikih ali na naši spletni strani www.sindikat-sdts.si, kjer so na voljo še ostali podatki o letovanju) posredujte do 9.3.2018 po pošti na naslov: Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, po faksu: 01/ 43 27 094 ali po elektronski pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

V skladu s Pravilnikom o koriščenju počitniških kapacitet imajo prednost pri prijavi člani Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Morebitne nezasedene termine bomo po poteku razpisnih terminov ponudili tudi članom ostalih sindikatov (ZSSS) in drugim interesentom.

Po preteku razpisnih terminov bomo v skladu s kriteriji opravili izbor med prijavljenimi ter prijavljene obvestili o odobritvi letovanja ali o ponudbi novega prostega termina (poleg ostalih kriterijev opozarjamo na dva: prednost imajo člani, ki še niso letovali, v času šolskih počitnic imajo prednost člani s šoloobveznimi otroki).

CENIK

28 €/dan izven sezone

38 €/dan izven sezone

Čateške toplice (4+1)

Število ležišč: 4 (ena dvoposteljna zakonska postelja + 2 enoposteljni postelji)

55 €/dan

65 €/dan

cena vključuje do 5 kopalnih kart na zimski in/ali poletni termalni rivieri

z možnostjo 2x vstopa dnevno

upokojitev

Glede na vse več informacij v zvezi z upokojitvami objavljamo osnovne informacije v zvezi z upokojitvami in prejemki pokojnin v letu 2018 in sicer:

POGOJI ZA UPOKOJITEV V LETU 2018:

Ženske:

• 59 let in 8 mesecev
  • 40 let delovne dobe

Moški:

• 60 let
  • 40 let delovne dobe

Obdobje za izračun pokojninske osnove:

• 24 najugodnejših zaporednih let od leta 1970

Pravica do vdovske pokojnine je izpolnjena z dopolnjenim 56. letom

Redna uskladitev pokojnin bo februarja, izredna uskladitev v višini 1,1 odstotka pa aprila

Letni dodatek bo izplačan meseca julija:

• od 410 € za 450 € pokojnine
  • do 100 € za pokojnino, višjo od 780,01 €

Akontacija dohodnine bo odtegnjena za pokojnine višje od 1.095,15 €

NK-v-PS-SD-dopolnitev-ZPIZ-845x321

Kljub zavrnitvi Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice sta Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije uspela preko poslanskih skupin Socialnih demokratov ter DeSUS doseči spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ta predvideva novo ureditev upoštevanja dobe, pridobljene s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in sicer na način, da se pokojninska doba, ki so jo zavarovanci do vključno 31.12.2012 pridobili s prostovoljnim vstopom v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri uveljavljanju pravic po ZPIZ-2 upošteva enako kot pokojninska doba brez dokupa.

Veljava ZPIZ-2 s 1.1.2013 je odvzela pravice delavcev, ki so se po poteku obdobja prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in si, da bi si zagotovili pravico do starostne pokojnine, sami plačevali prispevke z namenom ohranitve primernega obsega pravic v zvezi s starostno upokojitvijo. Ker pa na dan 31.12.2012 niso izpolnjevali pogojev za starostno upokojitev so ostali brez pričakovane pravice do starostne pokojnine na podlagi tako plačanih prispevkov, saj se jim je zaradi uveljavitve ZPIZ-2 starostna upokojitev odložila.

Tako ne gre za spreminjanje pokojninske zakonodaje, temveč za odpravo anomalij, ki so se zgodile s sprejemom pokojninske reforme 2012, ko so ljudje verjeli, da jim bo prostovoljno vključitvijo upoštevani v pokojninsko dobo.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov se obema poslanskima skupinama zahvaljujeta za posluh pri tej problematiki, na katero smo opozarjali vseskozi od uveljavitve ZPIZ-2, tudi preko Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice, ki pa so naše argumente zavrnili in jim niso prisluhnili.

Ladi Rožič, generalni sekretar

podpisovanje-pogodbe

V prilogi objavljamo podpisan aneks št. 3 h KPDTS.

V prilogi objavljamo tudi pregled ureditve delovnega časa v dejavnosti trgovine, skladno s podpisanim aneksom, z namenom čim boljšega razumevanja doseženega oziroma podpisanega aneksa.

Attachments:
Download this file (Aneks št 3 - PODPISAN.pdf)Aneks št 3 - PODPISAN.pdf[ ]1795 Kb355 Downloads
Download this file (PREGLED_UREDITEV_DELOVNEGA ČASA_ANEKS3-KPDTS.pdf)PREGLED_UREDITEV_DELOVNEGA ČASA_ANEKS3-KPDTS.pdf[ ]176 Kb359 Downloads

povracilo

Pobuda za izplačilo 13. plače

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (ZSSS) in Trgovinski zbornici Slovenije smo si več let prizadevali za manjšo obdavčitev božičnice oziroma 13. plače, kar nam je z zadnjo spremembo dohodninske zakonodaje tudi uspelo. Takšna davčna razbremenitev pomeni, da bodo zaposleni konec leta lahko prejeli nagrade, ki bodo višje v neto znesku.

Spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh-2R) veljajo in so se začele uporabljati od 1.1.2017 dalje. Sprememba zakona pravi, da se del plače za poslovno uspešnost po ZDR-1, izplačana enkrat v koledarskem letu, ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 70% povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji.

Tako bodo zaposleni pri izplačilu 13. plače ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost enkrat letno, plačali zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 70% povprečne mesečne plače zaposlenih v RS pa je oproščen plačila dohodnine.

Zato Sindikat delavcev trgovine Slovenije poziva, da v skladu z določili Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2017 zagotovite izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

Sindikat delavcev trgovine Slovenije prav tako poziva, da najkasneje v mesecu decembru 2017 zagotovite izplačilo »božičnice« v vseh primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

Generalni sekretar                                                                                       Predsednica

Ladi Rožič                                                                                             Vesna Stojanovič