Torek 7 April 2020

SINDIKAT ZAHTEVA ODGOVORE MINISTRSTVA ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO; POSLANA TUDI POBUDA ZA DOPOLNITEV KOLEKTIVNE POGODBE DEJAVNOSTI TRGOVINE SLOVENIJE

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na Sindikat delavcev trgovine Slovenije naslovilo sporočilo, kjer zagovarjajo obstoječo spremembo Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, nove spremembe pa očitno ne načrtujejo. Odlok še vedno zagovarjajo z omogočanjem daljšega časovnega intervala opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev, ob tem pa ne odgovarjajo na nobeno od drugih zastavljenih vprašanj s strani sindikata, kjer pojasnjujemo, zakaj ta ni ustrezen oz. ne služi svojemu namenu. Na zahtevo po dodatnem pojasnilu, ali so kršitve Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije, Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o varnosti in zdravju pri delu danes res že postale sprejemljiva norma, pa na sindikatu do 8. ure, 25. 3. 2020, nismo prejeli odgovora. Inšpektorat RS za zdravje striktno preverja spoštovanje odloka, pri čemer iz terena pridobivamo povratne informacije, da zdravstvenega stanja zaposlenih in spoštovanja delovnopravne zakonodaje ob tem nihče ne preverja zares.

Celotno sporočilo objavljamo v priponki.

Attachments:
Download this file (SDTS-kolektivna-pogodba.pdf)SDTS-kolektivna-pogodba.pdf[ ]118 Kb43 Downloads

Datum: 23. 3. 2020

POZIV K RAZSODNOSTI IN RAZUMNOSTI DELODAJALCEV, SICER BODO DELAVCI POZVANI K ODKLONITVI DELA OZ. ZAPUSTITVI DELOVNEGA MESTA

Vlada Republike Slovenije je v petek, 20. 3. 2020, sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Med vikendom je Sindikat delavcev trgovine Slovenije pozorno spremljal odločitve posameznih delodajalcev, kako bodo odlok implementirali. Po informacijah, ki so navedene na spletnih straneh trgovcev, in skladno s povratnimi informacijami, ki jih redno pridobivamo s terena, so Spar, Hofer in Lidl zgledno implementirali odlok, medtem ko tega zlorabljajo predvsem Mercator, Tuš in E-Leclerc.

• Mercator (uradna objava o odpiralnem času): »Za vsako regijo v Sloveniji smo določili ključne trgovine, katerih delovni čas bo do 20. ure, ostale trgovine pa bodo praviloma odprte do 18. ure, če že zdaj ne obratujejo po skrajšanem obratovalnem času. Tiste trgovine, ki obratujejo tudi v nedeljo, bodo odprte najdlje do 15. ure. Vse spremembe bodo pričele veljati 19. marca.«

• Tuš (uradna objava o odpiralnem času): »Delovni čas vseh trgovin Tuš v ponedeljek, 23. 3. 2020: od 8. do 18. ure, izjeme od 8. do 16. ure oz. od 8. do 20. ure.«

• E-Leclerc (uradna objava o odpiralnem času): »Obveščamo vas, da od petka 20. 3., obratujemo po spremenjenem delovnem času: od ponedeljka do sobote: 8:00 - 21:00, nedelje: zaprto.«

Mercator je v tem oziru tudi edini trgovec, ki ima na svojih spletnih straneh zelo nejasne informacije o odpiralnem času, navajajo celo to, da so določene trgovine odprte tudi ob nedeljah, kar vladni odlok prepoveduje. Čeprav prijav o kršitvah za to nedeljo nismo prejeli, bi v teh časih pričakovali bolj ažurno komunikacijo.

»V tem oziru ugotavljamo, da številne trgovine ostajajo odprte do 20. ure, ob tem pa se sprašujemo, ali je takšna izpostavljenost delavcev v trgovinski dejavnosti resnično potrebna. Ali je ta odločitev vlade res osnovana na razsodnosti in razumnosti ali se v ospredje postavlja krvavi denar?« poudarja Ladi Rožič, generalni sekretar v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Ob tem dodaja: »Zakaj se nekateri lahko držijo predlaganega obratovalnega časa, drugi pa ne? Ali to prebivalci RS resnično potrebujejo? Ta ista vlada nam namreč ves čas zagotavlja, da je zalog hrane dovolj in da nam na tem mestu ni potrebno skrbeti, da bi česar koli zmanjkalo. Odločevalci, nam lahko prosim pokažete rezultate te bolj razpršene potrošnje, ker mi opažamo zgolj stopnjevanje nestrpnosti?«

Skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) ima delavec pravico odkloniti delo oz. zapustiti delovno mesto (52. in 53. člen), če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje, kar virus COVID-19 zagotovo je. Sindikat delavcev trgovine Slovenije bo zaposlene v zgoraj navedenih trgovinah pozval k uporabi teh členov, če delodajalci ne bodo ubrali bolj razumne poti in tako zagotovili dobrobiti in zdravja svojih zaposlenih. Delodajalci bi se morali prav tako zavedati, da od delavcev v pogodbah o zaposlitvi ni zahtevana uporaba osebnega avtomobila za prihod na delo in z dela, temveč uporaba javnega prevoznega sredstva, plačanega v višini 70 % mesečne vozovnice. Zaradi takih določil delavcem ni potrebno prihajati na delo, ampak je to njihova dobra volja. Delodajalec je tako delavcu dolžan zagotoviti prevoz ali 100 % povračilo potnih stroškov po kilometrini.

Zakaj je daljši odpiralni čas v takšnih razmerah tako zelo problematičen?

1. Kolektivi v trgovinah so podhranjeni. Zdravih delavcev primanjkuje, tisti, ki ostajajo na svojih delovnih mestih, pa poročajo o številnih pritiskih delodajalcev za delo predvsem na podlagi neenakomerno razporejenega delovnega časa. Ker po številnih krajih že primanjkuje možnosti za dvoizmensko delo, so delodajalci, še bolj kot sicer, začeli zlorabljati sistem neenakomerno razporejenega delovnega časa in se tako fiktivno rešili izziva z nadurami, ki bi jih morali dodatno plačati. Primanjkljaj ur, ki jih tako določeni delavci naberejo v določenih dneh v tednu, morajo npr. nadoknaditi z nehumano 11- ali celo 12- in več urnim delom v soboto. V seštevku to nanese na 40 urni delavnik, kar pa je pravzaprav čista prevara sistema, ki delavcem odžira dodatni denar, ki bi ga sicer prejeli s plačilom nadur.

2. Delavci na delovna mesta prihajajo v strahu pred izgubo službe, nekateri celo poročajo o znakih prehlada ali vročine, kar jih ne odvrne od tega, da bi prišli na delovno mesto. Drugi so bili v domačem okolju v neposrednem stiku z osebo, ki kaže znake okužbe, sami pa še nimajo simptomov. Hujši od koronavirusa je namreč strah pred izgubo službe.

3. Prejeli smo celo prijave, vezane na kršitve Zakona o delovnih razmerjih, kjer delodajalci starejšim od 55 let nalagajo nadurno delo. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) opredeljuje varstvo starejših delavcev (starejši od 55 let) ‒ delodajalec brez delavčevega pisnega soglasja starejšemu delavcu ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Sem sodi tudi zloraba sistema neenakomerno razporejenega delovnega časa.

4. Določitev odpiralnega časa pravzaprav sploh ne zagotavlja bolj razpršene potrošnje. Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 in več oseb hkrati. Te se v zgolj nekaj sekundah znajdejo vse hkrati na oddelku sadja in zelenjave. Ljudje med seboj ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo. Zaposleni poročajo o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni in fizični agresiji.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je edini reprezentativni sindikat za trgovinsko dejavnost v RS, od odločevalcev zahteva posluh in dialog. Na dnevni ravni namreč spremljamo situacijo v državi, saj se na nas obračajo tako nižji kadri v trgovinski dejavnosti kot tudi poslovodje in celo delodajalci. Poznamo situacijo na terenu in pripravljeni smo na konstruktiven dialog.

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas.

Poslano v ukrepanje na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, Inšpektoratu RS za delo, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, zainteresirani javnosti in medijem.

Priloge:

• Drugi izzivi, ki še ostajajo odprti in bi potrebovali pozornost odločevalcev.

• Izbrana in anonimizirana e-sporočila, ki dnevno dežujejo na naslov Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Attachments:
Download this file (23-03-2020-SDTS-Priloga (002).pdf)23-03-2020-SDTS-Priloga (002).pdf[ ]238 Kb32 Downloads
Download this file (SDTS_01.jpg)SDTS_01.jpg[ ]48 Kb16 Downloads
Download this file (SDTS_02.jpg)SDTS_02.jpg[ ]49 Kb11 Downloads
Download this file (SDTS_03.jpg)SDTS_03.jpg[ ]39 Kb16 Downloads
Download this file (SDTS_04.jpg)SDTS_04.jpg[ ]46 Kb13 Downloads

Datum: 20. 3. 2020

ODGOVOR Sindikata delavcev trgovine Slovenije: Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

Spoštovani,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije podajamo odgovor na Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je danes izdala vlada.

Ladi Rožič, generalni sekretar v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije:

"Vlada Republike Slovenije nam je danes delno le prisluhnila, a želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo. Če bi nam zares prisluhnili, bi namreč razumeli, da določitev obratovalnega časa najmanj do 18. ure za večje trgovine ne bo prineslo želenega učinka bolj razpršene potrošnje, kar naj bi po mnenju Vlade bil namen tega odloka. Če bi to želeli, bi morali še državljanom na dom poslati urnik, kdaj naj gredo v trgovino, ker sicer bodo gneče ob določenih urah v dnevu še vedno enake.

Kje pa je pravzaprav težava v delu najmanj do 18. ure? Naj ponovno pojasnimo, kolektivi v trgovinah so podhranjeni, nekateri delodajalci pa še vedno zlorabljajo trenutno nakupovalno mrzlico zaradi lastne želje po dobičkih. Zaposleni zato delajo nadure, zaradi bojazni pred izgubo službe pa nekateri prihajajo na delovno mesto celo z znaki prehlada ali vročine. To v tem času nikakor ni primerno, zato v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pozivamo, da se odlok popravi z omejitvijo delovnega časa do maksimalno 18. ure. Zdravje zaposlenih v trgovini in vseh državljanov RS je namreč najpomembnejše in poskrbeti moramo za njihovo zaščito. Sindikat delavcev trgovine Slovenije bo zato izvajal striktni nadzor nad zlorabo te ureditve s strani delodajalcev in v primeru kopičenja nadur zgolj in samo zato, da bi trgovinam omogočili večje zaslužke, bomo zaposlene v posameznih enotah pozvali k stavki na način, da ostanejo doma.

Drugi problem je ta, da določitev odpiralnega časa pravzaprav sploh ne zagotavlja bolj razpršene potrošnje. Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati. Te se v zgolj nekaj sekundah znajdejo vse hkrati na oddelku sadja in zelenjave. Ljudje med seboj ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo. Zaposleni poročajo o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni agresiji.

Če na Vladi menijo, da bodo s takšnimi ukrepi rešili trenutne težave v trgovinski dejavnosti, si mečejo pesek v oči. Potrebni bi bili razumni ukrepi, med drugim vzpostavitev nadzora z varnostno službo tako pred trgovinami kot tudi na posameznih kritičnih oddelkih v trgovinah. S tem odlokom nismo rešili ključnih izzivov, zato Vlado ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivamo k vzpostavitvi dialoga s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije."

PRIPOROČILA ZA POSLOVNE PROSTORE

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili Priporočila za poslovne prostore, določene v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 25/2020).

Skrajšana priporočila so objavljena na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/priporocila-glede-stevila-potrosnikov-ki-so-glede-na-kvadraturo-lahko-naenkrat-prisotni-v-posameznem

Celotna priporočila pa objavljamo v priponki.

Attachments:
Download this file (Priporočila za poslovne prostore.pdf)Priporočila za poslovne prostore.pdf[ ]136 Kb13 Downloads

Datum: 20. 3. 2020

JAVNO PISMO

Naslovnik: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Spoštovani minister Počivalšek,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zahtevamo javni odgovor na naša vprašanja, saj po vašem včerajšnjem javnem nastopu na TV SLO 1 opažamo, da nas ne jemljete kot relevantnega sogovornika v teh težkih časih, pri čemer se tudi mi borimo za dobrobit celotnega trgovinskega sistema. Zahtevamo torej vključitev Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je edini reprezentativni sindikat za trgovinsko dejavnost v RS, v pripravo ukrepov vezanih na trgovinsko dejavnost.

Po pogovorih z nekaterimi delodajalci, med njimi vodje na najvišjih nivojih, ugotavljamo, da se v trgovinah prižiga rdeči alarm pred nevzdržnostjo ohranjanja delujočega poslovnega procesa. Že danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni, saj se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi in pomanjkanjem kadra za oblikovanje dvojnih izmen. Kljub iskanju kadrovskih rešitev s strani delodajalcev, pa smo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije prepričani, da ga v Sloveniji ni junaka, ki bo danes podpisal novo delovno pogodbo za delo na blagajnah v tako rizičnih razmerah in ob tako nizkih plačah, kot jih trenutno prejemajo trgovci po Sloveniji. Medtem ko si najvišji člani vlade dvigujete plače, so te v trgovinski dejavnosti ostale na enakem nivoju oz. je zgolj dobra volja delodajalcev tista, ki odloča, za kakšen znesek naj delajo trgovci.[i]

Prosimo, pojasnite nam, kaj bomo storili, če naša prva bojna linija v trgovinah zboli, in bomo zelo hitro začeli zapirati posamezne trgovinske enote? Ima Slovenja krizni načrt za takšno situacijo?

Odlok, ki ste ga sprejeli, narekuje minimalni obratovalni čas od 8. ure do 20. ure.

Prosim, pojasnite nam, kako naj delodajalci zagotovijo dovolj kadra in pri tem ne prekršijo čisto vseh določil trenutno veljavnega Zakona o delovnih razmerjih ter določil iz kolektivne pogodbe v trgovinski dejavnosti? Verjamemo, da bodo tudi delodajalci pritrdili, da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati.

Predlagamo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. Delovanje do 18. ure pa je prav tako v dani situaciji povsem razumno. Nesmiselno je namreč, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta. Sicer pa nam prosim pojasnite, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas? Ukrep prinaša samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah, pa tudi dodatno breme za delodajalce, ki se v danih okoliščinah vendarle trudijo zagotoviti vzdržen sistem. Nekatere delodajalce gre namreč pohvaliti, saj se resnično trudijo zaščititi svoje zaposlene, a brez pomoči države jim ne bo uspelo, zato zahtevamo ukrepanje. To pa naj bo vezano na razumske odločitve, saj sprejeti odlok dokazuje, da sami s trenutnim stanjem v trgovinah sploh niste seznanjeni.

V ukrepu pa vsekakor pozdravljamo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako prednostni vstop v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu. Zahtevamo pa, da se pri sprejemanju vseh odločitev za trgovinsko dejavnost posvetujete tudi s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije, ki je edini reprezentativni sindikat za trgovinsko dejavnost v RS. Na dnevni ravni namreč spremljamo situacijo v državi, saj se na nas obračajo tako nižji kadri v trgovinski dejavnosti kot tudi poslovodje in celo delodajalci. Poznamo situacijo na terenu in pripravljeni smo na konstruktiven dialog.

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in zdravja sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas.

Priloga dopisu: Sporočilo za javnost z dne 19. 3. 2020 z navedbo zahtevanih ukrepov in dodatno pojasnilo sporočilu za javnost z dne 19. 3. 2020.

Ladi Rožič

[i] Pojasnilo in zahteva po obrazložitvi:

Vaše plače se gibajo med 62. in 64. plačnim razredom, premier Janez Janša pa je za vse določil najvišji možni razred, in sicer 5200 evrov bruto na mesec. Podobna logika tudi pri državnih sekretarjih. Njihove plače so uvrščene med 59. in 61. plačni razred, vlada pa je odločila, da bodo vsi v najvišjem razredu, kar na mesec nanese 4600 evrov bruto. Številni zaposleni v trgovinski dejavnosti pa danes še vedno prejemajo minimalno plačo. Prosimo za pojasnilo, zakaj ste vi toliko več vredni od vseh zaposlenih v trgovinski dejavnosti, pa tudi zaposlenih v drugih sektorjih, ki danes junaško skrbijo za delovanje kritične infrastrukture v teh kriznih časih?

Attachments:
Download this file (19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf)19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf[ ]108 Kb15 Downloads
Download this file (19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi.pdf)19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi.pdf[ ]125 Kb11 Downloads