Nedelja 27 September 2020

SPOROČILO ČLANOM SINDIKATA DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE

 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je kot partner v projektu pristopil k projektu Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti, katerega nosilec je Trgovinska zbornica Slovenije (TZS). Pri projektu prav tako sodelujejo priznani strokovnjaki iz Razvojnega centra za informacijske in komunikacijske tehnologije (RC –IKST) iz Žalca. Do sedaj je bilo po Sloveniji izvedenih sedem strokovnih usposabljanj, katerih bistveni namen le-teh pa je predstavitev aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu s konkretnimi praktičnimi ukrepi (vaje za premagovanje stresa, ukrepi za preventivo pred poškodbami, itd.), ki se nanašajo na tipične poklice v trgovinski dejavnosti.

V okviru dela je SDTS kot projektni partner udeležencem predstavili problematiko, ko vodstva podjetij pogosto sklepajo, da nizek delež bolniških odsotnosti pomeni dobro zdravstveno stanje zaposlenih.

Takšna ocena je lahko lažno pozitivna, saj je lahko kljub nizki stopnji absentizma v organizaciji prisoten visok prezentizem (prisotnost kljub bolezni). Le-ta se kaže kot posledica ukrepov za zniževanje absentizma, ko zaposleni čutijo pritisk, da se morajo izogibati bolniškim odsotnostim. Zato lahko ukrepi za zniževanje absentizma, brez istočasnega merjenja prezentizma pripeljejo do tega, da se produktivnost zaposlenih, kljub znižanju absentizma, ne izboljša.


Prezentizem predstavlja prisotnost na delu in hkrati »odsotnost«, saj delavci kljub fizičnim in psihičnim težavam prihajajo na delo. V primeru prezentizma zaposleni prihajajo na delo, z različnimi obolenji oziroma s kroničnimi ali epizodnimi tegobami kot so artritis, bolečine v hrbtenici, alergije, astma, migrene in druge vrste glavobolov, prebavne motnje, depresija, gripa, prehlad. Vsa ta obolenja vplivajo tako na kvantiteto dela (ljudje delajo počasneje kot običajno) kot tudi na kakovost dela (pojavljajo se napake pri delu), pri čemer so posledice odvisne od težav, ki tarejo zaposlenega, in narave dela.

 

Razlogi za prihod na delo v takšnem »stanju« so lahko različni, najpogostejši pa so:

- občutek, da si ne more dovoliti dneva izostanka, saj ni drugega zaposlenega, ki bi v primeru njihove odsotnosti prevzel naloge, za katere so odgovorni. Tako jih po vrnitvi na delo, čaka še večja količina dela,

-   obveza, da se mora zaposleni osebno udeležiti pomembnih dogodkov ali sestankov,

-       zaskrbljenost za varnost zaposlitve,

-     povsem nov razlog, ki smo ga opazili v našem sindikatu (SDTS) pri delu z našimi člani pa je tudi ta, da so sistemi nagrajevanja v nekaterih trgovinskih podjetjih vezani na prisotnost na delu. Tako so v nekaterih podjetjih trgovske dejavnosti prisotni sistemi nagrajevanja, ki nagrajujejo »nebolovanje«.

PRIMERI

  1. V primeru krajše odsotnosti delavca, delavec ne prejme plačila za delovno uspešnost v daljšem časovnem obdobju (tudi 6 mesecev).
  2. V primeru bolniške odsotnosti delavca, delavec ne prejme plačila za delovno uspešnost v nominalnem znesku. Vsi zaposleni v poslovni enoti, v kateri je zaposlen ta delavec prav tako ne prejmejo plačila za skupinsko delovno uspešnost.
  3. Podjetniške KP urejajo bolniško odsotnost kot kaznovanje posameznika.
  4. Podjetniške KP in splošni akti delodajalca urejajo poseben dodatek, ki se imenuje dodatek za »nebolovanje«.

 

Slika: Delež zaposlenih po spolu, ki so delali v času med boleznijo

 

  GRAF1

Stroka ugotavlja, da se posledice prezentizma kažejo v podaljšanem času za izvedbo dela, znižani kakovosti dela, znižani izvršilni sposobnosti (iniciativnost, organizacija in načrtovanje lastnega dela, sposobnost reševanja problemov…), znižani količini dela, znižani motivaciji, poslabšanju zdravstvenega stanja prizadetega delavca in tudi sodelavcev, kadar gre za nalezljive bolezni.

V Sindikatu delavcev trgovine (SDTS) predlagamo naslednje rešitve opisanega problema:

´  Socialni partnerji morajo na ravni podjetja pri sprejemanju podjetniških kolektivnih pogodb oziroma sveti delavcev morajo pri dajanju soglasij k splošnim aktom nasprotovati določilom, ki spodbujajo prezentizem. Delodajalci bi morali spodbujati promocijo zdravja na delovnem mestu, ki je več kot le izpolnjevanje zakonskih zahtev glede varnosti in zdravja pri delu. Pomeni tudi, da delodajalci dejavno pomagajo svojim zaposlenim pri izboljšanju splošnega zdravja in dobrega počutja.

Strokovnjaki opozarjajo, da je krajša bolniška odsotnost včasih nujna in potrebna za učinkovit povratek na delo.

Krajša bolniška odsotnost je v številnih primerih dolgoročno učinkovitejša strategija spoprijemanja z boleznijo, saj posamezniku omogoči ustrezno okrevanje in učinkovit povratek na delo.

´

 Bergström in sodelavci (2009) ter Hansen in Andersen (2009) so z longitudinalnima študijama potrdili, da prezentizem dolgoročno negativno vpliva na zdravje zaposlenih.

´

  »Zaposleni, ki so bili več kot petkrat letno prisotni na delu kljub bolezni, so bili v naslednjem letu in pol oz. v treh letih pogosteje dlje časa v bolniškem staležu. Prav tako je ta skupina zaposlenih čez leto in pol oz. čez tri leta svoje zdravje ocenila slabše kot skupina, za katero ni bil značilen pogost prezentizem«.

 

Termini in lokacije za strokovno usposabljanje v okviru projekta:

 

  1. A.5. junij 2014 od 9.00 – 15.00 ure v NOVI GORICI, konferenčni center Perla, sejna soba Nina, Perla Casino & Hotel, Kidričeva 7, Nova Gorica
  2. B.18. junij 2014 od 9.00 – 15.00 ure v POSTOJNI, dvorana v pritličju Notranjskega muzeja Postojna, Kolodvorska cesta 3, Postojna.

 

Prijavnica za brezplačna usposabljanja je objavljena na spletni strani projekta Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti http://www.sindikat-sdts.si/promocija-zdravja-na-delovnem-mestu-v-trgovinski-dejavnosti , ki jo pošljete po pošti na naslov: SDTS, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, po faksu: 01/43-07-094, ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Dodatne informacije lahko dobite pri Ladiju Rožiču (e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po telefonu 041 652 069).

 

Kotizacije NI! Vljudno vabljeni!

 

 

Ladi Rožič, sekretar SDTS

 

Projekti

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.