Četrtek 14 December 2017
Prijava Registracija

Prijavi se na spletno stran

Uporabnik ime *
Geslo *
Zapomni si me

Registracija v spletno stran

Polja označena z (*) morajo biti izpolnjena.
Ime *
Uporabnik ime *
Geslo *
potrdi geslo *
E-naslov *
potrdi E-naslov *
Captcha *

Tiskovne konference

Sindikat bo v primeru Avto Celje vložil kazenski ovadbi

Sreda, 9. april 2014 | STA   Radio KUM

Sindikat delavcev trgovine Slovenije bo v primeru Avto Celje, ki je prejšnji teden na sodišče poslalo predlog za uvedbo prisilne poravnave, vložil kazenski ovadbi. Kot so napovedali predstavniki sindikata napovedali, bodo najprej ovadili direktorja družbe Branka Šibakovskega, nato pa še lastnika Darka Zupanca.

Sekretar sindikata Ladi Rožič je na današnji novinarski konferenci v Celju pojasnil, da bodo direktorja ovadili zaradi izčrpavanja podjetja, ustanavljanja slamnatih podjetij in kršenja delovno-pravne zakonodaje. Po podatkih sindikata pa je Zupanc v sedmih letih najel osem do devet milijonov evrov posojil, ki pa jih ni bil zmožen odplačati.

Celjsko okrožno sodišče je lani Šibakovskega in Zupanca pogojno obsodilo na dve leti zapora, saj sta kot vodilna v velenjski družbi Gorenje Fining zlorabila položaj pri prodaji delnic Banke Celje.

Rožič je dejal, da je edina prava rešitev za Avto Celje stečaj, saj ima podjetje negativen kapital, premoženje je ocenjeno na 4,5 milijona evrov, medtem ko obveznosti do bank in upnikov presegajo 9,5 milijona evrov.

Po Rožičevi oceni je družba kapitalsko popolna neustrezna in ni možnosti, da bi delavcem izplačevala plače. "Edina rešitev je stečaj, da bi se lahko delavci prijavili na zavod za zaposlovanje in tako dobili neko nadomestilo iz jamstvenega sklada," pravi Rožič.

Poudaril je tudi, da bi lahko davčna uprava in policija vodstvo Avta Celje vzelo pod drobnogled zaradi finančnega izčrpavanja na škodo upnikov in zaposlenih. Davčna upravo RS pa je Rožič pozval, da preveri delo celjskega davčnega urada.

Od celjskega okrožnega sodišča pa pričakuje, da bo čim prej odločalo o nesmiselnosti uvedbe predlagane prisilne poravnave oziroma, da bo sodišče podprlo predlog za stečaj, ki so ga konec marca vložili zaposleni. Vodstvo družbe pa še vedno zaposlene vabi, da pridejo delati, čeprav nimajo niti orodij za delo.

Tudi predsednik sveta delavcev Avta Celje Ludvik Žafran meni, da je stečaj edina realna rešitev za 47 delavcev na čakanju. Po njegovih besedah so bili zelo presenečeni, da je Šibakovski dva dneva po tem, ko so delavci dali predlog za stečaj, predlagal uvedbo prisilne poravnave.

Žafran ocenjuje, da je bil predlog za prisilno poravnavo podan "na vrat na nos" ter da je direktor v tem predlogu zapisal, da so za razmere v podjetju krive banke, ki več ne verjamemo lastniku Avta Celje. Zaposleni od vodstva družbe terjajo izplačilo zaostalih plač in odpravnine.

Februarja pa so delavci Avta Celje prejeli le 200 evrov akontacije januarske plače.

Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.