Torek 4 Avgust 2020

Tiskovne konference

 

SINDIKAT DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE IN TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE STA V OKVIRU PROJEKTA »PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V TRGOVINSKI DEJAVNOSTI« USPEŠNO IZVEDLA ŽE ŠESTO STROKOVNO USPOSABLJANJE

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije sta v okviru projekta »Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti« v sodelovanju z avstrijskim strokovnjakom prof. dr. Paulom Jimenezom iz Univerze v Gradcu ter slovenskimi strokovnjaki, ki so združeni v team RC – IKTS iz Žalca, danes v Ljubljani uspešno izvedla že šesto strokovno usposabljanje.

Na današnjem že šestem brezplačnem strokovnem usposabljanju, ki je potekalo v Ljubljani, je prof. dr. Paul Jimenez iz Univerze v Gradcu, Avstrija, več kot 80 udeležencem predstavil dobre poslovne prakse s področja promocije zdravja, ki jih uporabljajo številna trgovska podjetja v Avstriji. Poudaril je, da mora za promocijo zdravja v vsakem podjetju ne glede na njegovo dejavnost stati najprej management podjetja, nato sindikat, če le-ta v podjetju obstaja, pomembno pa je, da je v aktivnosti promocije zdravja aktivno vključen tudi vsak zaposleni. Podjetje mora promocijo zdravja vgraditi v svojo poslovno strategijo in jo skupaj z njo tudi nadgrajevati. V Avstriji se za promocijo zdravja v trgovinski dejavnosti uporabljajo zelo podobni praktični ukrepi kot pri nas, saj med prodajalko v tekstilni prodajalni v Avstriji in v Sloveniji praktično ni nobenih razlik, za vsako izmed njiju je kupec »kralj«. Drži pa, da se morajo tudi kupci obnašati kot da so »kralji, zato je prijaznost in ustrežljivost prodajnega osebja povsod na prvem mestu, je na predavanju poudaril prof. dr. Paul Jimenez.

 

V nadaljevanju usposabljanja je bila posebna pozornost namenjena konkretnim praktičnim ukrepom, ki se nanašajo na štiri tipične profile v trgovinski dejavnosti – prodajalca, skladiščnika, poslovodjo in direktorja. Med aktivnostmi velja izpostaviti predvsem enostavne in hitro izvedljive vaje za obvladovanje stresa, ki jih je na praktičnem primeru podal prof. dr. Matej Tušak in preventivo pred poškodbami, ki jih lahko zaposleni v trgovini po mnenju prof. dr. Vojka Strojnika izvajajo kar na svojem delovnem mestu brez uporabe dodatnih pripomočkov za vadbo. Kako izboljšati način zdravega prehranjevanja in počutja v trgovini pa so udeleženci usposabljanja lahko razbrali iz vsebin, ki jim jih je predstavil prof. dr. Alojz Ihan.

Strokovnjakinja za področje načrtovanja promocije zdravja dr. Simona Šarotar Žižek in promotorka zdravja v uspešnem slovenskem podjetju Željka Kutija sta udeležencem predstavili primere prijemov, s katerimi lahko v podjetju izboljšajo organizacijo dela, delovno okolje, spodbujajo zdrav življenjski slog in osebnostni razvoj vsakega posameznika kot tudi širše družbene skupine. Izpostaviti velja predvsem dejstvo, da mora vsak program promocije zdravja pri delu temeljiti na oceni tveganja. Poleg tega so v trgovini med pomembnimi dejavniki, ki vplivajo na zdrav življenjski slog tudi ustrezna prilagoditev gibljivemu delovnemu času, ponudba zdrave hrane v okviru časa za malico, ponudba programov telesne vadbe, organizacija športnih dogodkov in tečajev za obvladovanje stresa na delovnem mestu. Omenjeni strokovnjakinji sta na delavnici še posebej poudarili, da bi morala promocija zdravja in s tem vlaganje v zdravje zaposlenih postati del podjetniške strategije vsakega podjetja, saj zdrav način prehranjevanja in življenja prinaša koristi tako delodajalcem kot zaposlenim. Poudarke s področja absentizma in prezentizma v trgovini pa je zbranim podal mag. Ladislav Rožič.

 

Kaj lahko pričakujemo na področju promocije zdravja z vidika razvojnih tehnologij in dnevnega spremljanja počutja vsakega posameznika, je slušatelje s pomočjo konkretnih mobilnih in elektronskih naprav seznanila strokovnjakinja Alenka Ribič iz Razvojnega centra IKTS iz Žalca.

 

Več o projektu in programu strokovnih usposabljanj projekta »Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti«:

 

Na strokovnih usposabljanjih v okviru projekta »Promocija zdravja na delovnem mestu v trgovinski dejavnosti«, ki so za vse delodajalce, zaposlene v trgovini kot tudi za širšo javnost brezplačna, si lahko slušatelji pridobijo nova znanja o načrtovanju in izvajanju promocije zdravja na delovnem mestu. Pomembno novost v strokovnem usposabljanju, ki ga TZS izvaja skupaj s projektnim partnerjem Sindikatom delavcev trgovine Slovenije in zunanjimi priznanimi strokovnjaki, predstavlja prikaz praktičnega primera načrta, kako tudi v majhnem podjetju izvajati določbe 6. in 32. člena Zakona o varnosti in zdravju pri delu.

 

V nadaljevanju si lahko ogledate tudi program usposabljanj, ki jih bosta SDTS in Trgovinska zbornica Slovenije v sodelovanju s priznanimi strokovnjaki še izvedla po različnih območjih Slovenije.

 

 

PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA

8.30 – 9.00               Registracija udeležencev

9.00 – 10.30          Promocija zdravja pri delu za zagotovitev dobrega počutja

Nosilki: dr. Simona Šarotar Žižek, Ekonomsko poslovna fakulteta, Maribor in Željka Kutija, promotorka zdravja

 • Tehnike za zagotavljanje zadostne in potrebne osebne celovitosti
 • Povezanost človekove osebne celovitosti z njihovim dobrim počutjem
 • Promocija zadostne in potrebne osebne celovitosti človeka kakor tudi celovitega dobrega počutja.

10.30 – 11.30           Zdravo prehranjevanje na delovnem mestu

Nosilec: prof. dr. Alojz Ihan, dr. med., Uni-LJ, Medicinska

fakulteta

 • Osnove zdravega prehranjevanja
 • Nikoli lačen v službo
 • Zdrava malica med delovnim časom

11.30 – 12.00           Odmor

12.00 – 13.00       Obvladovanje stresa za krepitev zdravja v trgovinski

                               dejavnosti

Nosilec: prof. dr. Matej Tušak, Uni-Lj, Fakulteta za šport

 • Kako prepoznati stres
 • Soočanje in upravljanje s stresom

Reševanje konfliktov

13.00 – 14.00           Pomen telesne aktivnosti za krepitev zdravja pri delu

Nosilec: prof. dr. Vojko Strojnik, Uni-Lj, Fakulteta za šport

 • Splošni učinki telesne aktivnosti za krepitev zdravja
 • Preprečevanje poškodb pri delu (dviganje bremen, stoječe delo, sedeče delo na blagajni)

14.00 – 14.20           Nagrajevanje pri delu in bolniška odsotnost

Nosilec: Ladi Rožič, sekretar SDTS

14.20 – 14.45         Pogled naprej: orodje za izvajanje aktivnosti promocije                   zdravja pri delu

Nosilka: Alenka Ribič, RC-IKTS Žalec

14.45 – 15.00           Zaključki

 

URNIK BREZPLAČNIH STROKOVNIH USPOSABLJANJ:

 1. A.22. maj 2014 od 9.00 – 15.00 ure v KOPRU, dvorana v Hotelu Bio, Vanganelska cesta 2, Koper
 2. B.5. junij 2014 od 9.00 – 15.00 ure v NOVI GORICI, konferenčni center Perla, sejna soba Nina, Perla Casino & Hotel, Kidričeva 7, Nova Gorica
 3. C.18. junij 2014 od 9.00 – 15.00 ure v POSTOJNI, dvorana v pritličju Notranjskega muzeja Postojna, Kolodvorska cesta 3, Postojna
 4. D.3. julij 2014 od 9.00 – 15.00 ure v LJUBLJANI, v prostorih Doma gospodarstva, Dimičeva 13, Ljubljana, dvorana C/I. nadstropje

 

Prijavnica za brezplačna strokovna usposabljanja, podrobnejša vsebina projekta in celoten potek ter program izvajanja aktivnosti v okviru delavnic so dostopni na spletni strani projekta http://www.tzslo.si/promocija-zdravja. Vljudno vabljeni!


Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

http://www.oiraproject.eu/

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.